Euroopan unionin ja Iso-Britannian kisa koronarokotteista kärjistyy kärjistymistään. Euroopan komissiolta odotettiin keskiviikkona ehdotusta, että koronarokotteille asetettaisiin EU:n alueelle aiempaa laajempi vientikielto - ja iltapäivällä se sitten tuli.

Ehdotus koskee viennin rajoitusta, eli se antaa EU:lle mahdollisuuden estää koronarokotteiden laivakuljetuksia Isoon-Britanniaan ja muihin rokotteita valmistaviin maihin, jotka ovat kieltäneet koronarokotteiden maasta viennin.

Vientirajoitus koskee myös maita, jotka ovat onnistuneet hankkimaan enemmän koronarokotteita kuin EU. Kuvaukseen sopivat etenkin Iso-Britannia ja Yhdysvallat, kirjoittaa Politico.

Komission ehdotus tulee voimaan, jos enemmistö EU:n jäsenmaista sitä kannattaa. Läpimeno on todennäköinen, kirjoittaa Reuters.

Euroopan komission ehdottama uusi vientirajoitus ei olisi automaattinen, vaan se perustuisi tapauskohtaiseen harkintaan. Vientilupa vaatisi maiden väliseen koronarokotteiden siirtoihin vastavuoroisuutta ja sen huomioon ottamista, millainen epidemia- ja rokotustilanne viennin kohdemaassa on.

Uusi linja laajentaa vientiharkinnan piiriin myös liki toistakymmentä sellaista maata, joiden kohdalla sitä ei ole aiemmin vaadittu, esimerkkinä Norja, Sveitsi ja Israel.

Tekeillä oleva viennin rajoitus menee pidemmälle kuin tammikuinen päätös estää sellaisten rokotetuottajien koronarokotteiden maastavienti, jotka ovat jääneet jälkeen EU:lle lupaamistaan toimitusmääristä.

Rajoituksen ehdot sallivat EU:n rajoittaa sekä AstraZenecan että Pfizerin ja Modernan koronarokotteiden vientiä esimerkiksi Isoon-Britanniaan.

Tähän mennessä komissio on estänyt vasta yhden koronarokotteiden rahtikuljetuksen Italiasta Australiaan.

Euroopan komission energiaunionista vastaava varapuheenjohtaja Maroš Šefčovič laski eilen tiistaina EU:n eurooppaministerien kokouksessa, että tammikuusta maaliskuun puoliväliin EU on antanut vientiluvan kaikkiaan 41,5 miljoonalle annokselle koronarokotteita, joita on viety noin 33 maahan.

Hän vertasi määrää niihin 70 miljoonaan rokoteannokseen, jotka on jaettu EU-maihin.

– Huomannette, että olemme EU:ssa olleet erittäin avoimia viennin suhteen ja hyvin reiluja ja vastaantulevia kumppaneillemme, hän sanoi Politicon mukaan.

Lääketeollisuus ei ole erityisen tyytyväinen uhkaaviin koronarokotteiden viennin rajoituksiin. Lääketeollisuus ry tiedotti tänään keskiviikkona, että rokotteiden vientikiellot voivat vaarantaa kovalla työllä pystyyn laitetun rokotetuotannon.

– Voittajia tällaisessa kierteessä ei ole. Viime kädessä vaarannetaan rokotteiden jakelu niin Euroopassa kuin globaalisti, järjestö toteaa tiedotteessa.

Näkemys perustuu sille, että rokotteiden ja lääkkeiden valmistuksen arvoketju on globaali. Yhden tuotteen valmistuksessa voi olla parisen sataa raaka-aine-elementtiä, jotka voivat tulla parista kymmenestä eri maasta eri maanosista.

– Rokotteiden vientikiellot eivät vaarantaisi vain rokotteiden jakelua, vaan voisivat myös aiheuttaa tuotantokatkoksia, jos raaka-aineiden saanti vaikeutuu niiden vuoksi, Lääketeollisuus ry arvioi.

– Vientikieltojen tielle ryhdyttäessä on merkittävä riski, että ne myös laajenevat.

Rokotteisiin liittyviä vientikieltoja on jo tehty muun muassa Intiassa. Lisäksi vientiä rajoittavia toimia on otettu käyttöön EU:n lisäksi myös USA:ssa sekä hankintasopimuksen kautta tehtynä Isossa-Britanniassa.

– Euroopan tulee toimia vapaan kaupan puolesta. Pienenä valtiona Suomi olisi protektionistisen kehityksen suuri häviäjä, Suomessa toimivan tutkivan lääketeollisuuden äänenä toimiva Lääketeollisuus ry sanoo.

Juttua on muokattu 24.3.2021 klo 15:28 Euroopan komission tehtyä päätöksensä, jota alkuperäisessä jutussa vasta odotettiin.