Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä haluaa nopean siirtymisen koviin rajoituksiin. Se suosittelee, että heti otetaan käyttöön tartuntatautilain pykälä 58 d:n suomat rajoitukset. Sen jälkeen tulisi siirtyä vielä tiukempiin rajoituksiin, eli pykälän 58 g mahdollistamiin rajoituksiin.

Jos ja kun pykälä 58 g otetaan käyttöön suljetaan useita yleisökäytössä olleita tiloja.

– Syynä tiukennuksiin on tautitilanne. Uudellamaalla ja erityisesti pääkaupunkiseudulla on koronatilanne olennaisesti huonontunut, siitä huolimatta, että kolme kuukautta meillä ovat olleet voimassa maan ankarimmat rajoitukset, ja kaikki rajoitukset, joihin toimivaltamme on riittänyt. Nyt tartuntatautilain muutos antoi selkeästi lisää valtuuksia, sanoo Helsingin pormestari Jan Vapaavuori.

Päätöksen siirtymisestä pykälän 58 g rajoituksiin tekee siis Aluehallintovirasto, eli Avi.

– Käynnistimme jo viikonloppuna prosessin. Olemme keskustelleet eri tahojen kanssa, ja keräämme nyt tietoa päätöksentekoa varten ja pyydämme selvityksiä, sanoo Etelä-Suomen aluehallintoviraston alkoholihallinnon yksikön päällikkö Riku-Matti Lehikoinen. Hän sijaistaa hetkellä koko viraston johtajaa.

Hän ei osaa sanoa kuinka kauan päätöksen tekemiseen menee, mutta päätös voi tulla suhteellisen nopeasti.

Pykälän 58 g käyttöönotto edellyttää, että neljä selkeää ehtoa täyttyy:

1. Käytössä olevat toimet eivät ole riittäviä.

2. Koronan ilmaantuvuus alueella on vähintään 50 tapausta per 100 000 henkeä 14 päivän aikana.

3. Tartuntojen jäljitys on selvästi vaikeutunut.

4. Asiantuntijat arvioivat, että epidemia johtaa sairaanhoitopiirin sairaala- ja tehohoidon tarpeen merkittävään kasvuun tai muuhun sotejärjestelmän kuormittumiseen.

– Olemme hyvin lähellä tuota tilannetta, mutta teemme siitä erillisen analyysin. Sen verran kun olemme saaneet lehdistä lukea, niin näyttää siltä, että Husissa ajatellaan kriteerien täyttyvän, sanoo Lehikoinen.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri, eli Hus on keskeisin taho, joka tuottaa Aville tietoa epidemian kehittymisestä. Useat Husin johtavat lääkärit ovat viime päivinä vaatineet kovempia toimia ja ilmoittaneet esimerkiksi, että epidemia uhkaa tehohoidon riittävyyttä.

Nämä paikat laki sulkee:

1. Joukkueurheiluun, ryhmäliikuntaan, kontaktilajien harrastamiseen ja muuhun vastaavaan urheiluun tai liikuntaan käytettävät tilat sekä kuntosalit ja muut vastaavat sisäliikuntatilat;

2. Yleiset saunat ja uimahallien, maauimaloiden, kylpylöiden allastilat sekä niiden välittömässä yhteydessä olevat pukuhuonetilat;

3. Tanssipaikat ja kuorolaulutoimintaan, harrastajateatteriin sekä muuhun vastaavaan ryhmä-harrastustoimintaan käytettävät tilat;

4. Huvi- ja teemapuistot, tivolit sekä eläintarhat;

5. Sisäleikkipuistot ja sisäleikkipaikat;

6. Kauppakeskusten yleiset oleskelutilat pois lukien vähittäiskaupan liiketilat ja palvelujen tarjoamiseen käytettävät tilat sekä kulku niihin.