Astra Zenecan koronarokotteen käytön rajoitukset ja Janssenin rokotteen käyttöön oton viivästyminen tuntuvat konkreettisesti Suomen rokoteaikataulussa.

– Miten vaikuttaa Suomen rokotusohjelmaan riippuu siitä, miten saamme lisätietoa ja voimmeko jatkaa Astra Zenecan antamista alle 65-vuotiaille. Ilman muuta tämä nyt viivästyttää, mutta jatkosta riippuu, kuinka paljon. Emme ole vielä varmoja, kuinka paljon saamme muita rokotteita Suomeen. Arvio on ollut, että kesäkuun loppuun-heinäkuun alkuun mennessä kaikilla yli 16-vuotiailla pitäisi olla ensimmäinen rokoteannos. Tämä voi nyt venyä elokuulle, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n johtava asiantuntija Miia Kontio arvioi tiedotustilaisuudessa keskiviikkona.

– Me kaikki tietysti haluaisimme, että kaikki suomalaiset olisi rokotettu mahdollisimman nopeasti. Toki rokotukset viivästyvät, mutta valtavaa viivettä ei ole odotettavissa. Kuukauden tai korkeintaan kahden viivästys on odotettavissa, hän jatkoi.

THL linjasi eilen, että Astra Zenecan Vaxzevria-koronarokotetta ei edelleenkään anneta alle 65-vuotiaille. Syynä ovat rokotetuilla Euroopassa havaitut erittäin harvinaiset veren hyytymishäiriöt, joiden yhteyttä Astra Zenecan rokotteeseen Euroopan lääkevirasto Ema pitää mahdollisena.

– Rokotetta on annettu Suomessa noin 250 000 annosta ja ilmi on tullut kolme haittaa. Euroopanlaajuisesti haittoja on hyvin vaihtelevasti. Britanniassa suhde on 1/600 000 rokotettua. Keskimäärin Euroopan tasolla on todettu haittoja suhteessa 1/100 000 rokotettua. Varovaisuusperiaatteen vuoksi olemme edelleen päättäneet, ettei anneta alle 65-vuotiaille. Asiaa tutkitaan edelleen, Kontio kommentoi.

Haittavaikutusilmoituksia rokotteista on tullut Fimealle tähän mennessä kokonaisuudessaan 1396. Näistä 804 on ei vakavia, 592 vakavia. Ensimmäisiä rokoteannoksia on annettu 1,13 miljoonaa. Rokotehaitta voi olla esimerkiksi käden kipeytyminen.

Fimean ylilääkärin Maija Kaukosen mukaan riskiaika on kaksi viikkoa rokotuksen saamisesta.

– Lääketurvalääkärin näkökulmasta hyvä uutinen on se, että syvät laskimotukokset tai keuhkoveritulpat eivät ole lisääntyneet, vaan puhumme harvinaisesta hyytymishäiriöstä, hän sanoo.

Suomessa on todettu kolmella alle 60-vuotiaalla veren hyytymishäiriö Astra Zenecan rokotteen jälkeen. Kaksi heistä on toipumassa, yksi on kuollut.

Tanska kertoi aikaisemmin keskiviikkona, että se lopettaa Astra Zenecan rokotteen käytön kokonaan. Kaukosen mukaan Suomi pyrkii minimoimaan koronaan menehtymisen ja vakavan sairastumisen riskiä.

– Riski kuolla ja sairastua vakavaan koronaan kasvaa merkittävästi yli 65-vuotiailla. Siksi pyritään tätä riskiä minimoimaan. Veritulppariski on huomattavasti pienempi kuin koronan tuoma riski.

Lue myös: