Koronaviruksen aiheuttaman covid-19-taudin vastaiset rokotukset yleisellä väestöllä ovat käynnistyneet Britanniassa tiistaina. Rokotuksia tehdään aluksi Pfizerin ja Biontechin kehittämällä rokotteella.

Ensimmäisenä koetutkimusten ulkopuolella uuden rokotteen sai mediatietojen mukaan 90-vuotias isoäiti Margaret Keenan.

Aamuvirukuksi itseään Reutersin mukaan kuvaileva Keenan kävi ottamassa rokotteen Keski-Englannin Coventryn sairaalassa tiistaina paikallista aikaa kello 6.31. Hän täyttää viikon päästä 91 vuotta.

Keenan kuvasi olevansa ”etuoikeutettu” ollessaan ensimmäinen yleisen väestön osana koronaa vastaan rokotettu henkilö.

Koronaviruksen aiheuttamia kuolemantapauksia on tilastoitu maailmassa tähän mennessä yli 1,5 miljoonaa ja tartuntoja 67,6 miljoonaa.

Britannia on ensimmäinen länsimaa, joka tuo koronaviruksen vastaiset rokotteet yleisen väestön käyttöön viime viikolla annetun lääkeviranomaishyväksynnän jälkeen. Seuraavaksi rokotusten odotetaan käynnistyvän Yhdysvalloissa ja Euroopan unionin maissa lähiviikkojen tai -kuukausien aikana.

USA:n ja EU:n lääkeviranomaiset eivät ole vielä ehtineet hyväksyä Pfizerin ja Biontechin rokotetta yleiseen käyttöön. Testituloksissa rokotteen on todettu antaneen immuniteetin covid-19-tautia vastaan 95 prosentin varmuudella. Rokote annetaan kahtena annoksena.