Suomessa on tänään torstaina odoteltu eduskunnan perustuslakivaliokunnan lausuntoa koronapassista, joka vaikeuttaisi rokottamattomien mahdollisuutta osallistua yritysten ja yhdistysten järjestämiin yleisötapahtumiin, kuten ravintolailtoihin tai urheilukilpailuihin.

Se on vielä pientä.

Samaan aikaan Yhdysvalloissa koronarokotusta välttelevien elämä hankaloituu tavoilla, joita meillä ei ole todennäköisesti tultu ajatelleeksikaan, ainakaan toistaiseksi.

Louisianassa esimerkiksi osavaltion laajin terveydenhuollon palveluntuottaja Ochsner Health System on asettanut työntekijänsä vakavan paikan eteen: työtekijän terveysvakuutuksen hinta nousee noin 200 dollaria kuukaudessa, jos tämän puoliso tai avopuoliso ei ole ottanut koronarokotetta.

Uusi käytäntö astuu voimaan ensi vuoden alussa.

”Tämä maksu on samantapainen kuin tupakoijien tapauksessa ja linjassa useiden muiden terveydenhuollon organisaatioiden ja yritysten ratkaisujen kanssa”, yrityksen toimitusjohtaja Warner Thomas sanoi

mukaan.

Monet amerikkalaiset yritykset ovatkin siirtyneet kannustamaan ihmisiä rokottautumaan porkkanan sijasta risulla. Terveydenhuollon kentän lisäksi esimerkiksi lentoyhtiö United Airlines ja elintarvikeyritys Tyson Foods ovat päättäneet irtisanoa työntekijänsä, jotka eivät huoli koronarokotetta.

Coloradossa toimiva sairaala puolestaan ilmoitti, että se ei aio melkein missään olosuhteissa tehdä elinsiirtoa henkilölle, joka on jättänyt koronarokotteet ottamatta.

Ratkaisua perustellaan tutkimuksilla, joiden mukaan covid-19-infektioon sairastuneet elinsiirtopotilaan eivät melko todennäköisesti selviä hengissä, kertoo

.