Vita Laboratoriot Oy on testannut ja ottanut käyttöön testin koronavirusrokotusten aikaansaaman suojavaikutuksen tutkimiseen. Testi havaitsee vasta-aineet, jotka kohteensa perusteella estävät viruksen tarttumisen soluihin.

Monia rokotteen saaneita henkilöitä kiinnostaa, onko rokote antanut tehokkaan suojan. Tieto voi auttaa esimerkiksi matkustuspäätöksen tekemisessä. Koronarokotteiden taudilta suojaava vaikutus perustuu rokotetun henkilön immuunijärjestelmän tuottamiin vasta‐aineisiin.

Vasta‐ainetaso nousee noin viikon jälkeen ensimmäisen rokotteen saamisesta. Suurimmalla osalla rokotetuista vasta-ainetaso nousee korkealle. Tätä kutsutaan hyväksi rokotevasteeksi.

Tähän asti vasta-ainetestejä on käytetty vain sen selvittämiseen, onko henkilö aiemmin sairastanut taudin. Testeillä ei ole voitu luotettavasti osoittaa rokottamisen aikaansaamia vasta‐aineita.

Vita Laboratoriot on ottanut käyttöön rokotevastetta mittaavan testin, joka havaitsee viruksen piikkiproteiinin tarttumisalueeseen kohdistuvat vasta‐aineet. Nämä vasta‐aineet ovat rokotteen tehon kannalta oleellisimpia, sillä piikkiproteiinin tarttumisalue on välttämätön tartunnan saamisessa. Tämän vuoksi myös kaikki Suomessa ja muualla EU:ssa käyttöön hyväksytyt koronavirusrokotteet perustuvat viruksen pinnalla olevan piikkiproteiinin aiheuttamaan vasta‐ainereaktioon.

Uusi testi havaitsee julkaistujen tutkimusten ja laboratoriossamme tehtyjen testien perusteella rokotettujen saamat vasta‐ainereaktiot erittäin luotettavasti.

– Vasta‐ainetasoissa näkyy ensimmäisen rokoteannoksen jälkeen kuitenkin yksilöiden välillä jopa yli kymmenkertaisia eroja, toteaa Vita Laboratorioiden sairaalakemisti Sanna Taskinen tiedotteessa.

Julkaistujen tutkimusten mukaan käytössä olevien rokotteiden suojateho vakavaa tautia vastaan on kahden annoksen jälkeen lähes sata prosenttia. Sen sijaan ensimmäisen rokoteannoksen jälkeen suojateho on heikompi.

Myös lievempää tautia vastaan rokotteiden antama suojateho on kahdenkin annoksen jälkeen matalampi, noin 70–95 prosenttia.

Vielä ei tiedetä, miten pitkään rokotteen suojateho kestää.

‐ Uutta testiä voidaan käyttää rokotevasteen varmistamiseen esimerkiksi immuunipuutteisilla ihmisillä ja niillä, joilla suojatehon selvittäminen on työn tai tulossa olevan altistumisriskin vuoksi tarpeen. Vaikka tarkkaa rajaa riittävän suojan antavalle vasta‐ainemäärälle ei voida vielä asettaa, voi testistä olla myöhemmin hyötyä myös rokotesuojan pituuden seuraamisessa ja tehosterokotteen tarpeen määrittämisessä esimerkiksi matkalle lähdettäessä, kertoo Vita Laboratorioiden kliinisen mikrobiologian erikoislääkäri, dosentti Sakari Jokiranta.

Rokotteet suojaavat nykytiedon mukaan jonkin verran heikommin sellaisilta virusmuunnoksilta, joiden piikkiproteiinissa on tiettyjä mutaatioita. Esimerkki tällaisesta virusmuunnoksesta on ns. eteläafrikkalainen variantti (ns. 501Y.V2).

On oletettavissa, että korkea piikkiproteiinin tarttumisalueeseen kohdistuva vasta‐ainemäärä suojaa matalaa vasta-ainemäärää paremmin myös varianttien aiheuttamalta taudilta, mutta tutkittua tietoa asiasta ei vielä ole.

Uusi Vita Laboratorioiden käyttöön ottama vasta‐ainetesti on saatavilla muun muassa Mehiläisestä ja Lääkärikeskus Aavasta.