Koronan muuntovirusten leviämisen estäminen vaatii uusia ponnisteluja rokotteita kehittäviltä lääkeyhtiöiltä ja niille myyntilupia myöntäviltä viranomaisilta.

Iso-Britannian, Australian, Kanadan, Singaporen ja Sveitsin lääkeviranomaiset julkistivat torstaina uudet säännöt, joilla on tarkoitus nopeuttaa koronarokotteiden muokkaamista tehokkaiksi koronaviruksen muunnoksia vastaan, mikäli rokotteet näyttävät tepsivän niihin odotettua huonommin.

Uudet säännöt koskevat sitä, millaista dataa viranomainen vaatii voidakseen hyväksyä myyntiluvan saaneisiin rokotteisiin tehdyt muuntoviruksien poikimat muutokset.

Lääkeviranomaiset ovat ottaneet linjan, että muuntovirusten vuoksi päivitetyt koronarokotteet eivät tarvitse täysin uutta myyntilupaa, eikä lääketeollisuuden tarvitse järjestää monimutkaisia kliinisiä kokeita tehon osoittamiseksi.

Muokattujen rokotteiden turvallisuus on varmistettava, mutta tehon osoittamiseksi viranomaisille riittää veren vasta-aineilla osoitettu immuniteetti, eikä tutkijoiden tarvitse odottaa tutkimuspotilaiden koronatartuntoja.

Viranomaisten uusi käytäntö on samahenkinen kuin mitä kausi-influenssan rokotteiden hyväksymisessä on käytetty, sanoo Ison-Britannian MHRA (Medicines and Healthcare products Regulatory Agency) FirstWord Pharma -sivuston mukaan.

Euroopan lääkeviranomainen EMA ja Yhdysvaltain FDA ovat antaneet samantyyppisen koronarokotteiden muokkaamista nopeuttavan ohjeistuksen viime kuussa.