Koronarokotteiden arviointia on syytä jatkaa myyntiluvan saamisen jälkeenkin.

Euroopan tautienehkäisy ja -valvontakeskus ECDC ja Euroopan lääkevirasto EMA alkavat yhdessä analysoida koronarokotteiden turvallisuutta, tehoa ja vaikuttavuutta Euroopassa tosielämän tilanteessa.

Yhdistämällä voimansa viranomaiset saavat tehoa koronarokotteiden jälkiseurantaan. EMA:n ja ECDC:n koordinoimia, useissa Euroopan maissa toteutettavia seurantatutkimuksia rahoitetaan EU:n budjetista.

– Nämä tutkimukset ovat avain riittävän todistusaineiston saamiseksi koronarokotteiden haitoista ja hyödyistä, jotta kansalliset ja alueelliset päättäjät voivat tehdä rokotestrategioita eri ihmisryhmille, EMA kertoo tiedotteessa.

Sovitun työnjaon mukaan EMA johtaa koronarokotteiden turvallisuustutkimuksia, ECDC tehon seurantaa. Työtä tukee yhteinen neuvotteluelin Joint Advisory Board (JAB), joka kokoontui ensimmäistä kertaa eilen maanantaina.

Siihen kuuluu jäseniä myös esimerkiksi Euroopan komissiosta.

– Näin Euroopan vastustuskyvyn viikkona olen erittäin iloinen voidessani käynnistää tämän uuden tieteellisen foorumin ja yhteistyön, joka tarjoaa tärkeitä todisteita ja näkemyksiä jäsenmaiden terveysstrategioiden ja rokotuspolitiikan tueksi, johtaja Andrea Ammon ECDC:stä sanoo tiedotteessa.

Hän arvelee uuden koronarokotteiden synnyttämän yhteistyön johtavan myös pysyvämpiin yhteisiin käytäntöihin rokotteiden turvallisuuden ja tehon seurannassa.