Suomessa on opeteltu suomalaisen sairaanhoitajan kehittämää uutta tapaa saada koronarokotepullosta irti enemmän rokoteannoksia kuin valmistaja on luvannut.

Biontech-Pfizerin Comirnaty-rokotteen virallinen annosmäärä rokotepullossa on kuusi annosta, mutta rokotusten edistyessä on havaittu, että ns. ilmakuplatekniikalla on mahdollista saada rokotepullosta seitsemän tai jopa kahdeksan annosta.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) tiedotti nyt kuitenkin, että Biontech-Pfizerin -koronarokotteen pullosta on mahdollista ottaa tätä niin sanottua ilmakuplatekniikkaa käyttäen epähuomiossa vajaa annos.

Virhe syntyy, jos käytetään niin sanottua tuberkuliiniruiskua, jota käytettäessä annoskokoa ei voi luotettavasti arvioida.

THL on hyväksynyt ylimääräisten annosten ottamisen ja ilmakuplatekniikan, mutta korostaa, että kaikkien annosten on oltava täysiä.

Pirkanmaan sairaanhoitopiiri kertoi havainneensa tämän ongelman Nokialla.

Vajaan rokoteannoksen saaneet henkilöt rokotetaan uudelleen. Heihin otetaan henkilökohtaisesti yhteyttä.

Uudelleen rokottamisen käytännöstä on sovittu THL:n rokotusasiantuntijoiden kanssa, ja siitä on tiedotettu Pirkanmaan kuntia ja yksityisiä toimijoita.