Pfizer-Biontech-koronarokotteen valmistajat kertoivat keskiviikkona aikovansa lähiviikkoina toimittaa sekä Yhdysvaltain lääkeviranomaiselle FDA:lle että Euroopan lääkevirastolle EMA:lle tutkimustuloksiaan rokotteensa turvallisuudesta ja tehosta ikäluokassa 12–15-vuotiaat.

Yhtiön vertaisarvioimattomien tutkimustulosten mukaan koronarokote suojeli 100-prosenttisesti tämän ikäluokan nuoria tutkimuksessa, johon osallistui 2 200 yhdysvaltalaista nuorta. Tutkimuksen aikana 18 nuorta sai covid-19-infektion, ja he kaikki kuuluivat placebo- eli lumerokoteryhmään.

Tulos oli jopa parempi kuin aiemmin tehty tutkimus Pfizerin-Biontechin koronarokotteesta ikäluokalla 16–25-vuotiaat.

Viime viikolla yhtiö antoi ensimmäiset rokoteannokset toisessa kliinisessä tutkimuksessa, jota tehdään vielä nuorempien lasten ryhmässä eli 6 kk–11-vuotiailla, kertoo tietotoimisto Axios.

Pfizerin-Biontechin tuotteen lisäksi koronarokotetta lapsilla ja nuorilla ovat tutkimassa myös ainakin Moderna ja Astra Zeneca.

Rokotteiden tutkiminen nuorilla ikäluokilla on hyvä uutinen tilanteessa, jossa lasten koronatartunnat ovat koronavarianttien vuoksi lisääntymässä. Helsingin Sanomat kirjoitti torstaina, että Husin alueella koronatartunnat ovat maaliskuun aikana 2,5-kertaistuneet, koska brittimuunnos tarttuu vahvasti kaikissa ikäryhmissä.

Vielä tammikuun alussa Husin alueella 0–9-vuotiailla todettiin keskimäärin 10–30 tartuntaa viikossa, mutta maaliskuun lopussa luku oli keskimäärin 364.

Turun yliopiston infektiotautiopin professori Ville Peltola kertoi 19. maaliskuuta Mediuutisissa, että lasten koronarokotukset tulevat varmaan melko pian Kansallisen rokotusasiantuntijaryhmän (Krar) käsiteltäväksi. Peltola on ryhmän puheenjohtaja.

Krar joutuu pohtimaan, onko koronainfektio tautitaakka lapsille niin suuri, että he hyötyvät rokottamisesta. Peltolan mukaan asiassa on katsottava nimenomaan lasten omaa hyötyä, eikä esimerkiksi koko kansan laumasuojaa.

– Lasten tautitaakka on yhä epäselvä, vaikka se löydös on aika selvä, että lapset sairastuvat koronaan vähemmän ja lievemmin kuin aikuiset, Peltola sanoi.

Hänen mukaansa tautitaakan mittatikkuja on muitakin kuin kliinisiä.

– Lievilläkin taudeilla on merkitystä, jos ne sulkevat kouluja.

Helsingin Sanomien omaan juttuunsa tekemän oikaisun vuoksi tähän juttuun on korjattu 2.4.21 klo 17.13 luku 137 luvuksi 364 kohdassa ”Vielä tammikuun alussa Husin alueella 0–9-vuotiailla todettiin keskimäärin 10–30 tartuntaa viikossa, mutta maaliskuun lopussa luku oli keskimäärin 364.”