Koronaviruksen selättäminen rokotuksenkin avulla kestää vuosia. Esimerkiksi Saksassa arvioidaan, että maan väestön rokottaminen covid 19-koronatautia vastaan kestää ainakin neljä vuotta, jos ja kun rokotteet tulevat markkinoille.

Näin arvioi asiantuntijaryhmä Saksan usealle medialle antamassaan haastattelussa. Frankfurter Allgemeine-lehden mukaan asiantuntijat pitävät lähtökohtana sitä, että rokotettavien määrä tulisi olla 60 miljoonaa kansalaista.

Jos rokotus kyetään antamaan päivittäin 60 000 saksalaiselle, kuluu rokottamiseen tuhat arkityöpäivää. Tätäkin tahtia neuvonantajat pitävät melko nopeana tahtina, sillä esimerkiksi polio- ja tuhkarokkorokotusohjelmat kestivät vuosikymmenen.

Asiantuntijaryhmän työstä kertoneen professorin Matthias Schrappen mielestä poliitikkojen täytyy päättää, ketkä kansalaisista rokotetaan ensin. Hänestä valinta ei ole lääkärien tehtävä.

Eräs toinen asiantuntija totesi tosin, että koronarokotteissa tulee olemaan eroja ja jotkut rokotteet sopivat esimerkiksi vanhoille ihmisille paremmin kuin toiset rokotteet.

Maailman terveysjärjestön WHO:n mukaan on mahdollista, että koronarokotteita saadaan kehitettyä kesään 2021 mennessä. Saksassa hämmästellään, tuleeko Saksasta immuuni uudelle koronavirukselle vasta vuonna 2025.