Suomen ja muun Euroopan tuskaillessa hitaan rokotusohjelman kanssa, yhdysvaltalaismediasta kantautuu lupaavia uutisia harvemmin Suomen mediassa esillä olleesta rokotevalmistajasta.

CNBC:n mukaan belgialaisen Jansenin ja amerikkalaisen Johson & Johnsonin adenovirusrokotteen viimeisen eli kolmannen vaiheen massatutkimukset ovat valmistumassa viikon parin sisällä.

Hyvien tulosten myötä luvassa olisi miljoonien lisärokotteiden saaminen markkinoille, koska yhtiön tuotanto on hyvässä vauhdissa.

– Tiedän, että J&J on valmistamassa todella suurta määrää rokotetta sekä Yhdysvalloissa että muualla maailmassa, tavoitteena saada rokote jopa sataa miljoonaa amerikkalaista varten kevääseen mennessä, suunnilleen huhtikuuhun mennessä, Johnson & Johnsonin hallituksen jäsen, tohtori Mark McClellan totesi CNBC:n haastattelussa.

Johnson & Johnsonin adenovirusrokote on tekniikaltaan vastaava kuin Astra Zenecan rokote, joka on käytössä Britanniassa ja jonka hätäkäyttölupahakemusta Euroopan lääkevirasto EMA käsittelee ensi viikolla.

J&J:n rokotteen hyöty suhteessa Astra Zenecan rokotteeseen on siinä, että sitä annettaisiin vain yksi annos - toisin kuin kaikkia toistaiseksi länsimaissa hyväksyttyjä rokotteita.

Näin ollen J&J:n rokotteella voitaisiin suojata kaksinkertainen määrä ihmisiä muihin rokotteisiin verrattuna, ja immuniteetti voisi syntyä nopeammin.

Myös Euroopan Komissiolla on lokakuussa solmittu sopimus Johnson & Johnsonin ja Jansenin kanssa yhteensä 200 miljoonasta annoksesta.

Yhtiöt ovat alkaneet toimittaa tutkimustuloksiaan EMA:lle joulukuun alussa niin sanotussa rullaavassa menettelyssä, samoin kuin Astra Zeneca.

”Viikon kahden sisällä”

J&J on julkistanut ensimmäisen ja toiseen vaiheen tutkimustuloksiaan, ja ne olivat lupaavia sekä rokotteen turvallisuuden että tehon suhteen, kaikissa ikäryhmissä.

Kolmannen eli viimeisen, massatutkimusvaiheen testijoukko saatiin rokotettua kokonaisuudessaan 17. joulukuuta, jolloin kaikki 45 000 osallistujaa olivat saaneet rokotteen.

CNBC kirjoittaa, että Yhdysvaltojen uuden hallinnon tartuntatautiasiantuntija Anthony Fauci totesi torstaina odottavansa J&J:n tuloksia ”viikon kahden sisällä”.

Tuolloin yhtiö siis arvioi, että tutkimusryhmissä olisi ilmennyt tarpeeksi koronatartuntoja, jotta testiryhmän ja lumeryhmän tuloksia voidaan luotettavasti vertailla.

Tällöin yhtiö voi tehdä analyysinsa, ja samoin voivat tehdä hätäkäyttölupia myöntävät lääkeviranomaiset.

Joulukuun puolessa välissä J&J arvioi hakevansa hätäkäyttölupaa helmikuussa. Toistaiseksi aikataulu näyttäisi siis pitävän.

Kaikkialla länsimaissa rokotteille olisi nyt kysyntää enemmän kuin mitä toistaiseksi hyväksyttyjen rokotteiden tuotanto antaa myöten.

Euroopassa odotetaan pikaisesti hätäkäyttölupaa Astra Zenecan rokotteelle, joka toisi selvän lisäyksen tällä hetkellä yskivään rokotejakeluun.

Astra Zenecan rokotteen suojateho kuitenkin osoittautui selvästi mRNA-teknologiaa hyödyntävien Pfizerin/Biontechin ja Modernan rokotteiden suojatehoa alhaisemmaksi. Näillä suojateho oli yli 90 prosenttia, kun taas Astra Zenecalla teho jäi 62 prosenttiin.

Astra Zeneca todennäköisesti selvittää myös vaihtoehtoista annostusregiimiä ensin puolikkaalla ja sitten täydellä annoksella. Tällä vahingossa toteutetulla annostuksella yhtiö sai paljon parempia tehoja pienessä tutkimusryhmässä.

Nämä tulokset tuskin ehtivät ensi viikolle.

EU:n komission sopimus Astra Zenecan kanssa on 300 miljoonaa annosta, mikä tarkoittaa 150:tä miljoonaa ihmistä. Biontechin ja Pfizerin rokotteesta sopimus on 200 miljoonaa, mikä tarkoittaa sataa miljoonaa rokotettua. Modernan sopimus on vain 40 miljoonaa annosta.

Tähän nähden sopimus Johnson & Johnsonin kanssa on merkittävä, 200 miljoonaa annosta, mikä yhden annoksen regiimillä tarkoittaisi myös 200:aa miljoonaa rokotettua.

Suomen osuus EU:n yhteishankintamääristä on 1,23 prosenttia, eli tästä koko määrästä se olisi 2,46 miljoonaa rokotetta, samalle määrälle ihmisiä.

Euroopan suhteen toiveita J&J:n rokotteen suhteen painavat kuitenkin aiemmat kommentit tämänkin rokotteen saatavuudesta.

New Europe -verkkomedia siteeraa Reutersia ja kirjoittaa, että erään EU-virkamiehen mukaan J&J voisi toimittaa ensimmäiset annokset Eurooppaan vasta huhtikuun alussa. Tuoretta virallista tietoa mahdollisista toimituksista Eurooppaan ei ole toistaiseksi herunut.

Sopimuksensa EU teki myöhään verrattuna Yhdysvaltoihin, vasta viime lokakuussa.

Mikäli J&J:n rokotteen tulokset ovat Astra Zenecan tuloksia parempia, mielenkiinto toimitusaikataulusta kasvanee lähiviikkoina huomattavasti.