Suomeen joulukuun lopussa tai tammikuun alussa saatava ensimmäinen erä koronarokotetta voi olla todella pieni, vain joitakin tuhansia annoksia, kertoi sosiaali- ja terveysministeriön osastopäällikkö Tuija Kumpulainen torstaina tiedotustilaisuudessa.

Euroopan lääkevirasto EMA, joka johtaa EU-maiden keskitettyä menettelyä rokotehankinnassa, kokoontuu tällä tietoa ensi viikon maanantaina 21. joulukuuta päättämään, suosittaako se myyntilupaa ensimmäisenä käyttöön tulevalle Pfizer-BioNTechin rokotteelle.

Varsinaisesta myyntiluvasta tekee tämän jälkeen päätöksen Euroopan komissio, mikä Kumpulaisen mukaan tarkoittaa noin kahden päivän viivettä prosessiin.

– Jotta rokote voidaan ottaa käyttöön, tarvitaan ensin komission päätös ja sitten [Suomessa] valtioneuvoston asetus, joka on jo tekeillä ja annettaneen ensi viikolla, Kumpulainen kertoo.

Kumpulaisen mukaan Suomessa on ennakkotietoja, että ”joku erä” saadaan Suomeen heti, kun myyntilupa on annettu. Erän koko on vielä vahvistamatta.

Kumpulainen antoi ymmärtää, että ensimmäisen erän käytännön merkitys jää pieneksi.

– Toki se on symbolista, mikä maa aloittaa ja minä päivänä aloitetaan, hän viittasi keskusteluun siitä, että joissakin maissa rokotukset on jo aloitettu.

– Mutta sen symboliikan merkitys tautitilanteeseen on vähäinen, jos me puhumme muutaman tuhannen ihmisen rokottamisesta, kun meitä on viisi ja puoli miljoonaa.

Uusi Suomi kysyi Kumpulaiselta tarkentavasti, onko oletus siis, että ensimmäinen erä on vain joitakin tuhansia annoksia.

– Se on mahdollista, että se on niin pieni, Kumpulainen vahvisti.

– Ja joka tapauksessahan se kohdistuu sairaaloihin, koronapotilaita hoitavaan henkilöstöön, hän jatkoi viitaten rokotejärjestykseen.

Ensimmäinen erä saattaa kohdistua jonkin tietyn alueen terveydenhoitohenkilöstöön, sillä ”ihan pientä erää ei voi jakaa joka puolelle” Suomea.

Sen sijaan tammikuun aikana Kumpulainen odottaa sellaisia määriä rokotetta, että sillä on jo merkitystä.

– Mielestäni on tärkeämpää tietää se, paljonko me saamme tammikuussa, koska sillä alkaa olla jo vaikutusta. Silloin pitäisi ruveta jo puhumaan isoista määristä niin Suomessa kuin EU:ssa kauttaaltaan.

Kumpulaisen mukaan on tärkeämpää katsoa pidemmälle eli aikaan, jolloin rokotekattavuus alkaa olla laajempaa. Hänen mukaansa ”symboliikasta pitää päästä laajoihin rokotuksiin”, sillä sitä ennen taudin hallinnan välineet pysyvät entisellään eli rajoituksille on tarve.

Viranomaiset vakuuttivat tilaisuudessa, että rokotuksiin kyetään Suomessa siirtymään nopeasti sitten, kun myyntilupa myönnetään. Kumpulaiselta kysyttiin tilaisuudessa, koska rokote saadaan Suomeen, jos myyntilupaa tulee ensi viikolla.

– Meillä on ennakkotietoja, mutta ne vaihtelevat. Muutamia päiviä sen myyntiluvan jälkeen, mutta tarkkaa saapumispäivää ei ole tiedossamme.