Amerikkalainen bioteknologiayritys Moderna hakee koronarokotteelleen EU:ssa ehdollista käyttöoikeutta myös 12–18-vuotiailla.

Yhtiö luovutti tätä tarkoitusta varten dataa maanantain Euroopan lääkeviranomaisille, kertoo Politico.

Data on peräisin kliinisestä tutkimuksesta, jossa rokotetta tutkittiin 2500 murrosikäisellä. Kahden rokoteannoksen suojateho vakavaa tautimuotoa vastaan oli 100 prosenttia.

Moderna jätti hakemuksen sisään myös Kanadan markkinalle.

Toisessa kliinisessä kokeessa oli mukana 3732 koehenkilöä. Yhden rokoteannoksen todettiin estävän teineillä tautia 93 prosenttisesti kaksi viikkoa rokottamisen jälkeen. Tämä koski myös koronan lievempiä muotoja.

Moderna jätti samaan aikaan ehdollisen myyntilupahakemuksen sisään myös Kanadan markkinalle, ja se arvioi hakevansa teini-ikäisille käyttöoikeutta myöhemmin myös Yhdysvalloissa.

Lue myös:

EU:ssa Modernan koronarokote tässä ikäluokassa olisi toinen laatuaan, sillä Pfizerin-Biontechin koronarokote hyväksyttiin teinikäyttöön EU:ssa 28. toukokuuta.

Suomessa on tällä hetkellä hienoista epävarmuutta siitä, kuinka paljon Modernan rokotteita ollaan kesällä saamassa Suomeen. Yhtiö ei ole vielä ilmoittanut asiasta.

Näin lasten koronarokottamisesta on kirjoitettu Mediuutisissa aiemmin: