Facebook on paljastanut poistaneensa sosiaalisen median palveluistaan useita tilejä, jotka ovat yhdistetty koronavirusrokotetta vastustaneeseen kampanjaan. Röyhkeän valeuutisprojektiin liitetty markkinointifirma Fazze oli yrittänyt houkutella myös somevaikuttajia jakamaan rokotevastaisia sisältöjä, Reuters uutisoi.

Fazzen epäillään toimivan venäläistaustaisen AdNow-yhtiön alla.

Rokotevastainen viestintä oli kohdennettu erityisesti Latinalaiseen Amerikkaan, Intiaan sekä jossain määrin Yhdysvaltoihin.

Facebookin tutkijoiden mukaan rokotevastaista sisältöä julkaistiin artikkeleissa ja foorumeilla, kuten Redditissä, Mediumissa sekä Chace.org-sivustolla. Virheellistä tietoa levitettiin tämän jälkeen tekaistuilla tileillä Facebookissa sekä Instagramissa.

Facebookin mukaan Venäjään yhdistetty operaatio alkoi vuonna 2020, jolloin tekaistut tilit luotiin. Marraskuun aikana tiliverkosto ryhtyi syytämään esimerkiksi meemejä, joiden mukaa AstraZenecan covid-19-rokote muuttaa ihmisistä simpansseja.

Vuoden 2021 puolella kampanjointi on jatkunut. Tileillä on jaettu muun muassa tekaistua AstraZenecan asiakirjaa, joka on ”hakkeroitu ja vuotanut verkkoon”.

Roskasisältöjä ei jaettu ainoastaan bottien operoimilla tileillä, vaan mukaan yritettiin saada oikeita sisällöntuottajia. Vuonna 2020 meemikampanjaan oli jopa saatu mukaan Instagramin terveys- ja hyvinvointivaikuttajia.

Vuonna 2021Fazze on yrittänyt ottaa yhteyttä YouTube-, Instagram- sekä TikTok-vaikuttajiin, jotta nämä jakaisivat rokotevastaista sanomaa rahaa vastaan. Osa somevaikuttajista oli kuitenkin paljastanut erikoiset tarjoukset viranomaisille.

Kaikkiaan Facebook kertoo sulkeneensa 65 Facebook-tiliä sekä 243 Instagram-tiliä, jotka on liitetty Fazzeen. Epäselväksi jäi, mikä taho rahoitti yhtiön toimintaa.

Lue seuraavaksi: