Osa pitkittyneestä koronainfektiosta eli long covidsta kärsineistä potilaista kertoo saaneensa helpotuksen oireisiinsa koronarokotteesta.

Kahdeksan kuukautta koronainfektion jälkioireiden kanssa elänyt Arianna Eisenberg, 34, kertoi eilen tiistaina Washington Postissa, että 36 tuntia toisen koronarokoteannoksen jälkeen hänen oireensa katosivat. Rokottamisesta on yli kuukausi, mutta oireet eivät ole palanneet.

Eisenberg sai Modernan rokotteen.

Tiedeyhteisöllä on ilmiöstä vain kysymyksiä, ei vastauksia.

Eisenbergin oireet olivat monelle long covid -ilmiöstä kärsivälle tuttuja: musertava uupumus, aivosumu, unettomuus, lihaskivut ja hikoilu.

Koronan jälkioireiden katoamisesta rokottamisen yhteydessä ei ole tiettävästi olemassa tutkittua tietoa, mutta samanlaisesta ilmiöstä ovat muutkin Washington Postin mukaan raportoineet sosiaalisessa mediassa.

Infektiolääkäri Steven Deeks Kalifornian yliopistosta sanoo lehdessä, että tiedeyhteisöllä on ilmiöstä vain kysymyksiä, ei vastauksia.

Kysymykset kuuluvat:

* Jos pitkittyneen koronan syy on ylikierroksille jäänyt kehon immuunipuolustusjärjestelmä, miksi rokotteet auttavat siinä, vaikka rokotteet vauhdittavat immuunipuolustusta?

* Piilotteleeko kehossa koronavirusten varastoja?

* Onko long covid -oireiden katoamisessa kyse plasebo-ilmiöstä?