Koronarokotetta kehittävä lääkeyhtiö Moderna kertoi torstaina saaneensa Yhdysvaltain lääkeviranomaiselta FDA:lta luvan siirtyä rokotteen toisen vaiheen ihmiskokeisiin, kertoo FirstWord Pharma-sivusto.

Modernan rokotehanke on yksi lukuisista tällä hetkellä maailmassa covid-19-infektiota vastaan kehitteillä olevista rokotteista; se kulkee nimellä mRNA-1273.

Moderna arvioi aloittavansa 600 koehenkilön toisen vaiheen kokeet aivan lähiaikoina. Se kertoi myös, että kolmannen vaiheen testeihin päästäisiin alkukesästä.

Yhtiön toimitusjohtaja Stéphane Bancel uskoo yhtiön saavan koronarokotteelleen hyväksynnän vuonna 2021.

Moderna kertoi FirstWord Pharmassa koronarokotteen kehittämiskustannusten olevan tänä vuonna yhtiössä korkeita, mutta että suurin osa niistä pystytään kattamaan rahalla, jonka se sai tähän tarkoitukseen valtiolta huhtikuussa.

Myös Pfizer kertoi koronarokotteensa etenemisestä tällä viikolla.

Suomessa on hyvässä vauhdissa oman koronarokotteen kehittäminen. Suomalaisprofessorit lupailivat perjantaina Ylellä sen testivaiheen alkavan "juhannuksen aikoihin".

Kolmen arvostetun professorin eli Helsingin yliopiston virologian professorin Kalle Sakselan, Itä- Suomen yliopiston akatemiaprofessorin Seppo Ylä-Herttualan ja akatemiaprofessori Kari Alitalon yhteistyönä synnytteillä oleva koronarokote tulisi olemaan annostelultaan muotoa nenäsuihke.

Professoreilla oli Ylen haastattelussa suuri huoli siitä, että suomalainen rokotekehitys jää hyödyntämättä, jos koronarokotteelle ei löydy valmistajaa. He haluaisivat, että Suomi aloittaisi oman koronarokotetuotannon vaikka ilman suuria kansainvälisiä lääkeyhtiöitä.