Rokotteet eivät ole lääkejäteille mikään kultakaivos, ja jo vuonna 2022 markkinoille voi tulvia ylitarjontaa koronarokotteista, arvioivat analyytikot ruotsalaislehti Svenska Dagbladetille.
Tällä hetkellä pisimmällä koronarokotteen kehittämisessä ovat Pfizer ja Biontech sekä Moderna. Pfizerin ja Biontechin rokote hyväksyttiin jo käyttöön Britanniassa, ja Credit Suissen lääkeyhtiöitä seuraava analyytikko Lorenzo Biasio arvioi, että Yhdysvaltain lääkevirasto FDA:n hyväksyntä on enää ajan kysymys, samoin kuin Modernan rokotteen hyväksyntä.
Molempien rokotteet tarjoavat 94-prosenttisen suojan koronaa vastaan.
Ensimmäisinä rokotteita tarjoavia yhtiöitä odottaa valtava kysyntä.
– Kyse on arviolta noin 50 miljardin dollarin eli noin 40 miljardin euron markkinasta, ja tuottotason odotetaan asettuvan merkittäväksi ensimmäisenä vuotena. Uskomme, että kaikki vuonna 2021 markkinoille tulevat rokotteet myydään heti loppuun, Biasio sanoo SvD:lle.
Samalla hän kuitenkin ennakoi, että jo muutaman vuoden kuluessa markkinoille virtaa niin paljon rokotteita, että hintataso putoaa radikaalisti vuosien 2022–2023 aikana. Tällä hetkellä koronarokotteita kehittää 214 eri yhtiötä, eikä yksikään ole vielä osoittautunut Biasion mukaan totaaliseksi flopiksi.
– Hinta- ja tuottotasossa nähdään ensin huippu, joka sitten tasoittuu.
Jotta koronapandemiasta syntyisi kaupallisesti merkittävä, koronaviruksen pitäisi muuttua jatkuvasti niin, että sitä vastaan pitäisi kehittää jatkuvasti uusia rokotteita.
– Kyynikko sanoisi, että parasta rokotekehittäjille olisikin mutaatioiden toivominen. Mutta koko ihmiskunnan puolesta voimme vain toivoa, että näin ei käy.
Carnegien analyytikko Erik Hultgård sekä riippumaton terveys- ja hyvinvointialaa seuraava Johan Unnérus huomauttavat lisäksi, ettei rokotebisnes ole ollut lääkeyhtiöille erityisen tuottoisaa. Brittiläis-ruotsalainen AstraZeneca on lisäksi ilmoittanut myyvänsä rokotettaan omakustannehintaan. Mutta lääkeyhtiöt voivat hyötyä rokotekehittämisestä muilla tavoin, Hultgård ja Unnérus arvioivat.
– Rokotteen kehittäminen pandemian aikana antaa mahdollisuuden korjata voiton pr-mielessä. Lääkeyhtiöihin suhtaudutaan yleisesti negatiivisesti. Osalla on yhtä huono maine kuin tupakka- tai aseteollisuudella. Nyt heillä on mahdollisuus kiillottaa kilpeään ja hankkia goodwilliä, Hultgård toteaa.
Lisäksi Modernan sekä Pfizerin ja Biontechin rokotteet pohjautuvat täysin uuteen mRNA-teknologiaan.
– Ne voivat nyt osoittaa, että teknologia toimii – ja sitten samaa tekniikkaa ja alustoja voidaan hyödyntää myöhemmin kaupallisempien rokotteiden kanssa, Unnérus toteaa.
Factsetin kokoamassa konsensusanalyysissä Astra Zenecan myynnin odotetaan kasvavan ensi vuonna 13,2 prosenttia tämän vuoden 4,8 prosentin jälkeen. Pfizerin liikevaihdon odotetaan puolestaan painuvan noin 4 prosenttia tämän vuoden -5 prosentin jälkeen
Modernalle ja Biontechille korona sen sijaan merkitsee jättiharppausta. Biontechin myynnin odotetaan loikkaavan ensi vuonna yli kymmenkertaiseksi ja liikevoiton nousevan ensi vuonna -207 miljoonasta dollarista 5,3 miljardiin dollariin.
Modernan liikevaihdon ennakoidaan kasvavan tänä vuonna 449 miljoonaan dollariin viime vuoden 66 miljoonasta ja ensi vuonna edelleen 7,4 miljardiin dollariin. Modernan liiketuloksen ennakoidaan kasvavan ensi vuonna 5,2 miljardiin dollariin, kun tänä vuonna markkinat odottavat yhtiön tekevän puolen miljardin dollarin tappiota.