Kevään epidemiarajoitukset ja sosiaalisten kontaktien välttäminen vähensivät lasten päivystyskäyntejä lähes kolmannekseen aikaisemmasta. Tämä havaittiin Mikkelin keskussairaalan, Kuopion yliopistollisen sairaalan ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen yhteistyönä tekemässä rekisteritutkimuksessa.

Tutkimuksessa selvitettiin lasten päivystyskäynnit Mikkelin keskussairaalan monitoimijapäivystyksessä ja Kysin lastentautien päivystyksessä neljän viikon ajalta ennen poikkeustilan julistamista ja neljän viikon ajalta sen jälkeen.

Lisäksi valtakunnallisesta Tartuntatautirekisteristä haettiin RS- ja influenssavirusinfektioiden määrä koko Suomessa epidemiakaudelta 2019–2020 ja vertailuksi luvut vuodesta 2015.

Päivystyskäyntien vähenemisen lisäksi lapsipotilaiden lähetteet sairaalaan vähenivät puoleen poikkeustilan julistamisen jälkeen.

Samanlainen vähentyminen nähtiin molemmissa sairaaloissa ja kaiken ikäisillä lapsilla.

Covid-19-­tapauksia ei ­aineiston lapsilla todettu.

Valtaosa lasten päivystyskäynneistä liittyy hengitysteiden virusinfektioihin, ja väheneminen oli erityisen selvää ylähengitystieinfektioissa ja välikorvatulehduksissa.

Parhaiten muutos näkyi alahengitystieinfektioissa eli keuhkoputkitulehduksissa ja keuhkokuumeissa, jotka vähenivät noin viidesosaan lähtötilanteesta.

Vastaavaa vähentymää ei nähty kevään 2019 luvuissa.

Influenssakausi ja RS-virusepidemia loppuivat nopeasti poikkeustilan julistamisen jälkeen. Verrattaessa aikaisempiin vuosiin influenssakauden kesto oli vain noin puolet (kahdeksan viikkoa) tavanomaisesta (13–20 viikkoa).

Covid-19-tapauksia ei aineiston lapsilla todettu.

– Olemme tottuneet siihen, että lapset sairastavat lähes jatkuvasti hengitystieinfektioita, joista tavallisimpia ovat keuhkoputki- ja välikorvatulehdukset. Erityisesti alle yksivuotiaat joutuvat herkästi myös sairaalahoitoon RS-viruksen tai influenssan vuoksi. Tuloksemme osoittavat, kuinka ratkaisevasti sosiaalisten kontaktien vähentäminen vaikuttaa lasten infektiosairastuvuuteen, päivystyskäynteihin ja sairaalahoitoihin, Itä-Suomen yliopiston lastentautien professori Marjo Renko toteaa tiedotteessa.

Tutkimus julkaistiin Pediatric Infectious Diseases Journal -lehdessä heinäkuun lopussa.