Koronaepidemia on muuttanut sosiaali- ja terveysjärjestöjen tilannetta suuresti, kertoo Suomen sosiaali ja terveys ry Soste. Vielä tammi-helmikuussa vain kuusi prosenttia järjestöistä ennakoi kuluvalle vuodelle lomautuksia. Nyt määrä on jo yli viisinkertainen.

Sosten jäsenjärjestöilleen 26.3–1.4. tekemä kysely osoittaa, että 41 prosenttia järjestöistä on sulkenut toimintapisteitään, 30 prosenttia keskeyttänyt palvelujaan ja 80 prosenttia on perunut kasvokkaiset ryhmä- ja vertaistukitapaamiset.

– Nämä ovat järjestökentällä niin isoja muutoksia, että väistämättä näillä tulee olemaan kielteisiä vaikutuksia niin järjestöjen henkilöstöön kuin avun ja tuen kohteina oleviin kansalaisiin, sanoo Sosten pääsihteeri Vertti Kiukas järjestön tiedotteessa.

Kyselyyn vastasi 140 järjestöä, mikä on 61 prosenttia kyselyn saaneista,

Kyselyn mukaan maaliskuun lopussa kuitenkin vasta kuusi prosenttia järjestöistä oli lomauttanut henkilöstöään, mutta 26 prosenttia järjestöjohdosta piti lomautuksia todennäköisinä.

– Lomautusuhka koskee erityisesti palveluja, esimerkiksi leirejä, kuntouttavaa työtoimintaa ja sopeutumisvalmennusta, tuottavia järjestöjä, kertoo tutkija Anne Eronen Sostesta.

Henkilöstön lomautuksiin ovat johtaneet muun muassa Kelan kuntoutustoiminnan ja lähikuntoutuksen keskeytykset.

Kyselyn valossa näyttää kuitenkin siltä, että järjestöt eivät sopeuta heikentynyttä talouttaan irtisanomisten kautta, ainakaan toistaiseksi.

Tästä esimerkkinä Näkövammaisten liitto, jossa on laskettu, että tappio voi nousta tänä vuonna lähes miljoonaan euroon. Liitto on silti päättänyt, että irtisanomisia ei tehdä.

Toimintaa sen sijaan muokataan tilanteeseen sopivaksi. Poikkeusolot ovat synnyttäneet uusiakin tarpeita ja työtehtäviä.

– On myönteistä, että järjestöt eivät näytä sopeuttavan heikentynyttä talouttaan irtisanomisten kautta. Maalis-huhtikuun taitteessa irtisanomisia piti todennäköisenä vain viisi prosenttia järjestöistä, sanoo Kiukas.

– Jotta tilanne ei huonone tästä, on valtion yrityksille tarjoamat taloudelliset tukitoimet ulotettava myös järjestöjen palvelutoiminnan rahoittamiseen.

Korjattu prosenttiluku lomauttajien määrästä 6.4.2020 klo 13.11.

Lue myös:

Oletko lääkäri, hammaslääkäri, proviisori tai farmaseutti? Kirjautumalla saat kaikki Mediuutisten digisisällöt käyttöösi maksutta.