Epidemian alusta lähtien koronapotilaita hoitaneet lääkärit ovat panneet merkille, että vakavaan tautimuotoon sairastuneilla on usein ongelmia keuhkojen lisäksi munuaisten toiminnassa.

Nyt tämän havainnon tueksi on julkaistu laaja tutkimusnäyttö. Sen mukaan covid-19-infektion sairastaneilla on 35 prosenttia suurempi riski saada pitkäkestoisia munuaisten toimintahäiriöitä kuin niillä, jotka ovat välttäneet tartunnan.

Tutkimus julkaistiin keskiviikkona Journal of the American Society of Nephrology-lehdessä, kertoo New York Times.

Sotaveteraanien parissa Yhdysvalloissa tehdyn tutkimuksen mukaan munuaisongelmat voivat koronapotilailla jatkua kuukausia sen jälkeen, kun covid-19-infektio on selätetty.

Näyttää siltä, että pitkäkestoiset munuaispulmat ovat sitä todennäköisempiä ja vakavampia, mitä rankemman koronan potilas on läpikäynyt, mutta myös lievemmän koronan sairastaneilla voi ilmetä munuaisten häiriöitä.

”Niillä, jotka ovat selvinneet hengissä covid-19-infektion ensimmäisistä 30 päivästä, on riski kehittää munuaissairaus”, sanoo tutkimuksen johtaja, neurologi ja apulaisprofessori Ziyad Al-Aly Washingtonin yliopiston lääketieteellisestä tiedekunnasta.

Riski on kuitenkin hyvin pieni niillä, jotka eivät ole tarvinneet missään vaiheessa sairaalahoitoa koronainfektioonsa.

Ei voi tietää, onko tulos on yleistettävissä koskemaan naisia.

Tutkimus perustuu 89216 koronapotilaan dataan. Heidät testattiin tartunnan saaneiksi maaliskuun 2020 ja maaliskuun 2021 välisenä aikana eli koronan deltamuunnos ei vielä näyttele merkittävää roolia tutkimuksessa.

Verrokkiryhmään kuului 1,6 miljoonaa henkilöä, joilla ei ollut diagnosoitu koronainfektiota.

On kuitenkin huomattava, että tutkimukseen osallistuneiden keski-ikä oli 68 vuotta ja suurin osa heistä oli miehiä ja valkoihoisia. Näin ollen ei voi tietää, onko tulos on yleistettävissä koskemaan naisia, nuorempia sukupolvia ja erivärisiä ihmisiä.

Vaikka koronapotilaiden munuaisongelmista on tiedetty jo hyvän aikaa, on epävarmuutta siitä, mikä niiden taustalla on.

Munuaisten tehtävä on puhdistaa verta, ja on spekuloitu, että ne saattavat olla erityisen herkkiä tulehduksille tai puolustusjärjestelmän aktivoitumiselle. Asiantuntijoiden mukaan myös koronainfektioiden yhteydessä tavattujen veritulppien voi arvella häiritsevän munuaisten toimintaa.

Mikä syy onkin, niin New York Timesin mukaan asiantuntijat pitävät terveydenhuollon työtaakan kannalta huolestuttavana, jos edes pieni prosentti miljoonista koronan kokeneista kehittää pitkäkestoisia munuaisten toimintahäiriöitä.