Vihreiden Osmo Soininvaara ja kokoomuksen Ben Zyskowicz laajentaisivat koronapassin käyttöä Suomessa.

Soininvaara esittää, että Suomi ottaisi mallia Ranskasta.

”Sitä tarvittiin Ranskassa aina, kun halusi mennä ravintolaan sisään. Vain terassilla sai syödä ilman passia. En käynyt konserteissa enkä taidenäyttelyssä, mutta olen melko varma, ettei niihinkään ollut asiaa ilman koronapassia. Toimi loistavasti. Passin tarkastus kesti muutaman sekunnin. Minulla se oli kuvakaappauksena puhelimessani ja lisäksi paperille printattuna”, Ranskasta hiljattain palannut Soininvaara kirjoittaa blogissaan.

Hän sanoo suoraan, että koronapassi ”pitäisi ottaa Suomessa käyttöön samassa laajuudessa kuin Ranskassakin”.

”Jos olisin saanut itse päättää, olisin avannut Suomen jo kesän alussa, mutta vain rokotetuille, joita oli alussa tietysti vähemmistö. Tästä olisi koitunut satojen miljoonien eurojen taloudellinen hyöty ravintoloille ja tapahtumien järjestäjille minkä lisäksi rajoitusten purkaminen olisi ollut tietysti mukavaa asiakkaille. Voidaan sanoa, että viivytellessään koronapassin kanssa hallitus haaskasi vähintään satoja miljoonia euroja. Siihen verrattuna nämä Veikkaus oy:n puuttuvat rahat ovat vähäisiä.”

Ben Zyskowicz puolestaan arvioi, että jos koronapassi olisi otettu käyttöön jo loppukeväästä, rokotekattavuus olisi tällä hetkellä yli 80 prosenttia Suomessa.

”Nyt sosiaali- ja terveysministeriön osastopäällikkö Taneli Puumalainen sanoo, että hallituksen pitää pian päättää, jatketaanko koronapassin käyttöä ensi vuonna. Ei luulisi olevan kovin vaikea päätös. Totta kai jatko tarvitaan. Miten ensi kesälle voidaan valmistella ja järjestää esimerkiksi konsertteja, kun ei ole tietoa mahdollisista uusista rajoituksista ja siitä, että ne voidaan tarvittaessa ohittaa koronapassilla”, Zyskowicz ihmettelee tiedotteessaan.

Hän katsoo, että koronapassin voimassaolon jatkamisen yhteydessä sen käyttömahdollisuutta tulee laajentaa.

“Passin ei tule olla nyt hyväksytyssä laajuudessaan käytettävissä vain rajoitustilanteissa. Miksi esimerkiksi tapahtumayrittäjä epidemian jatkuessa ei voisi halutessaan vapaaehtoisesti parantaa tilaisuutensa terveysturvallisuutta ja asiakkaiden halukkuutta osallistua tapahtumaan vaatimalla koronapassia, vaikka mitään rajoituksia ei olisi sillä hetkellä voimassa?”

Pääministeri Sanna Marin (sd) sanoi pääministerin haastattelutunnilla sunnuntaina pitävänsä perusteltuna sitä, koronapassille haetaan jatkoa eduskunnalta.

Osmo Soininvaaran mukaan nykyisen koronatilanteen perusteella olisi perusteltua saattaa voimaan yhtä tiukat tai jopa tiukemmat rajoitukset kuin keväällä, mutta niin, etteivät ne koske rokotettuja.

”Tähän joudutaan joka tapauksessa nopeasti, jos epidemia leviää rokottamattomien keskuudessa yhtä nopeasti kuin nyt, THL:n arvion mukaan nelinkertaistuen viikossa”, hän ennakoi.

Itävalta on ilmoittanut harkitsevansa juuri tällaisia rokottamattomiin kohdistuvia sulkutoimia.