Suurista Euroopan maista Italia otti koronapassin käyttöön perjantaina ja Ranskassa passin käyttö laajenee varsin paljon tänään maanantaina.

Ranskalaiset tarvitsevat maanantaista alkaen koronapassia muun muassa ravintoloissa, ostoskeskuksissa ja osassa julkista liikennettä. Italiassa koronapassia kysytään ensimmäisessä vaiheessa ravintoloissa, kuntosaleilla, museoissa sekä urheilu- ja kulttuuritapahtumissa. Passin käyttö laajenee syyskuussa muun muassa julkiseen liikenteeseen.

”Ranskassa koronapassi on myös keino lisätä rokotuskattavuutta. Se ei ole ”light-versio”, jonka käyttö rajoittuu vain ravintoloihin tai tapahtumiin. Tiukemman passin ei katsottu olevan ristiriidassa perusoikeuksien kuten vapauden tai tasa-arvon kanssa”, kansanedustaja, Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin Husin entinen toimitusjohtaja Aki Lindén (sd) huomioi Twitterissä.

Suomessa käyttöönotto ongelmallista

Suomessa oikeusoppineet ovat jo muistuttaneet varsinkin yhdenvertaisuuteen liittyvistä pulmista, vaikka koronapassia pidetäänkin oikeudellisesti mahdollisena.

Eri arvioiden mukaan yli neljä miljoonaa ranskalaista on ottanut koronarokotuksen koronapassin takia. Myös Italiassa passin käyttöönotto on vauhdittanut rokotuksia.

Molemmissa maissa koronapasseja myös vastustetaan edelleen laajoilla mielenosoituksilla. Lauantaina mieltä osoitettiin muun muassa Roomassa, Milanossa ja Pariisissa.

Suomessa hallitus aloitti koronapassin käyttöönoton valmistelun toden teolla tällä viikolla, mutta koronapassin käyttöönottoon on vielä matkaa.

Keskustaopiskelijat vaati koronapassin kiireellistä käyttöönottoa opiskelijoiden hyvinvoinnin parantamiseksi sunnuntaina. Järjestö muistuttaa, että korkeakoulut avaavat pian ovensa, mutta opiskelijat elävät edelleen epävarmuudessa opintojen tulevaisuuden suhteen.

“Koronan vaikutukset tulevat näkymään vielä pitkään. Tarvitsemme heti nopeita ja tehokkaita ratkaisuja, joiden avulla korkeakoulujen toiminta ja opiskelijoiden elämänlaatu turvataan. Meillä ei ole varaa menettää yhtäkään sukupolvea aikamme pahimmille vitsauksille, yksinäisyydelle ja syrjäytymiselle”, keskustaopiskelijoiden puheenjohtaja Eveliina Leskelä kommentoi tiedotteessa.

Lue myös: