Yleensä Lausuntopalvelu.fi-palvelussa ei tapahdu mitään jännittävää. Se on verkkopalvelu, jossa eri tahot kuten etujärjestöt, virastot tai vaikkapa kunnat voivat antaa lausuntoja lakiuudistuksista.

Palvelu on avoin myös tavallisille kansalaisille.

Ehdotus Lanzaroten sopimuksen kansallisesta toimeenpanosta vuosina 2022-2025 on kerännyt kymmenen lausuntoa. Passiivisen infran määritelmät ja soveltuvuus yhteiskäyttöön houkutti 22 lausunnonantajaa. Keskipitkän aikavälin ilmastopolitiikka oli todella suosittu ja keräsi 181 lausuntoa.

Maanantaina 17. tammikuuta potti räjähti.

Tartuntatautilain uudistus, eli koronapassin laajennus, keräsi 16.30 mennessä yli 2 200 lausuntoa. Lausuntoja voi antaa maanantaina keskiyöhön asti.

Palvelu hyytyi lausuntojen määrästä

Lausuntoja pystyi vielä aamupäivällä selaamaan. Sen jälkeen palvelu hyytyi tämän lakiehdotuksen osalta niin, ettei lausuntoja päässyt lukemaan.

Lisäksi palvelu reagoi ajoittain hyvin hitaasti. Suurin osa lausunnoista oli tavallisten kansalaisten jättämiä, mikä on harvinaista.

Talouselämä-lehden näkemän otoksen perusteella kansalaisten lausunnoissa korostui kriittinen suhtautuminen koronapassiin. Monen mielestä koronapassi on sorron väline ja polkee kansalaisoikeuksia.

Lausuntoja oli jätetty myös koronakriittisten keulahahmojen ja kellokkaiden, kuten Ano Turtiaisen puolueeseen liittyneen entisen perussuomalaisten kunnallispoliitikon Ossi Tiihonen nimellä. Eräs lausunnon jättäjä ilmoitti nimekseen Ei kuulu teille.

”Tämä on kyllä Lausuntopalvelu.fi:n ennätys, ihan kirkkaasti. ”

Oikeusministeriöstä vahvistetaan, että palvelun toiminta hyytyi suuren suosion vuoksi.

Lausuntoja pystyi kuitenkin jättämään, vaikka lukeminen ei onnistunut.

”Tämä on kyllä Lausuntopalvelu.fi:n ennätys, ihan kirkkaasti. Taitaa aiempi ennätys olla viiden sadan kieppeillä”, sanoo oikeusministeriön erityisasiantuntija Sami Demirbas.

Aiemman ennätyksen sai aikaan soteuudistus.

Demirbassin mukaan kyse ei ole ilkivallasta. Näin tapahtui, kun kansalaiset saivat vastata kyselyyn kesä- ja talviajan vaihtelusta.

”Silloin asialla oli botteja. Nyt ruuhka johtuu siitä, että ihmiset haluavat aidosti kertoa mielipiteensä.”

LUE MYÖS: