Eduskunta hyväksyi myöhäiseen tiistai-iltaan venyneessä käsittelyssä koronapassia koskevan hallituksen esityksen sisällön sosiaali- ja terveysvaliokunnan mietinnön mukaisesti.

Tartuntatautilain muutoksen lopullisesta hyväksymisestä tai hylkäämisestä päätetään eduskunnan täysistunnossa perjantaina. Esityksen läpimenoa pidetään selvänä, ja koronapassilainsäädäntö tulisi tällöin voimaan Suomessa jo lauantaina.

”Eduskunta hyväksyi koronapassin. Käsittelyn aikana kävi selväksi, että koronapassia ei tule kohdistaa lapsiin ja nuoriin. Ikäraja nostettiin kuuteentoista. Tätä kannatimme myös talousvaliokunnan lausunnossa. Hyvä, että eduskunta puntaroi”, hallituspuolue vihreiden kansanedustaja Mari Holopainen iloitsi Twitterissä.

Hallituksen esitys koskee koronapassin käyttöönottoa sekä maahantulosäännösten voimassaolon jatkamista. Sääntely olisi voimassa 31.12.2021 saakka.

Koronapassin on tarkoitus olla vaihtoehto tiukemmille koronarajoituksille. Koronapassi ei siis tule automaattisesti käyttöön, vaan sitä sovelletaan esimerkiksi tapahtumien järjestämisen mahdollistamiseen tilanteessa, jossa yhteiskuntaa joudutaan muuten sulkemaan rajoituksin.

Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan mietintö nosti koronapassin ikärajaa 16 vuoteen, kun raja hallituksen esityksessä oli 12 vuotta.

Oppositio jakaantui

Oppositiossa koronapassin etenemiseen suhtaudutaan eri tavoin. Perussuomalaiset vastustaa epidemiatilanteeseen nähden turhana pitämänsä hankkeen edistämistä, ja puolueen riveissä on myös kriittistä suhtautumista itse ajatukseen koronapassista.

Kokoomus puolestaan iloitsee siitä, että koronapassi tulee nyt mahdolliseksi, vaikka puolueen edustajat äänestivätkin hallituksen esitystä vastaan ja oman vastaesityksensä puolesta. Kokoomus arvostelee sitä, että esitys on muuhun Eurooppaan nähden pahasti myöhässä, ja katsoo myös, että koronapassin voimassaoloa olisi ollut perusteltua jatkaa suoraan vuoden 2022 loppuun saakka.

”Kyllähän lainsäädäntö on kieltämättä kuukausia myöhässä. Olisi ollut syytä valmistella koronatodistuksen mahdollistava lainsäädäntö jo ennen kesää. Koronapassi on arkipäivää jo lähes kaikkialla Länsi-Euroopassa. On noloa, että Suomi on näin myöhässä – tässäkin”, sosiaali- ja terveysvaliokunnan varapuheenjohtaja Mia Laiho (kok) sanoo.

”Kyllä tämä on nolosti ja traagisesti myöhässä tämä koronapassiesitys, ministeri [Krista] Kiuru. Kulttuuriala, samoin kuin matkailu ja tapahtuma-ala ovat kohtuuttomassa tilanteessa, ovat olleet sitä pitkään ja ovat sitä tänään. Tapahtumien kesä menetettiin jo, ja tänään hallitus on kertonut uusista leikkauksista kärsineelle kulttuurialalle”, sanoi myös talousvaliokunnan puheenjohtaja Sanni Grahn-Laasonen (kok).

Grahn-Laasosen mukaan esityksen yksi selkeä puute ja epäkohta on se, että ”ehdotettu lainsäädäntöratkaisu merkitsee sitä, että koronapassi kattaa vain EU:n digitaalisen todistuksen”.

”Tämä kohta on ongelmallinen, eikä se tue kansainvälistä liikkuvuutta ja sujuvaa kansainvälisten tapahtumien järjestämistä Suomessa. Vetoankin teihin, ministeri Kiuru, että tämäntyyppiset lapsukset ja virheet korjataan ja parannetaan myöskin tältä osin lainvalmistelua”, Grahn-Laasonen sanoi.

Kokoomus jätti sote-valiokunnan mietintöön vastalauseen, joka sisältää kuusi lausumaehdotusta. Lausumissa esitetään muun muassa, että EU:n digitaalisen koronapassin esittämisen rinnalla hyväksyttäisiin ”myös oman maakohtaisen täyden rokotussarjan esittäminen” ja että koronapassin saaminen mahdollistettaisiin myös covid-19-infektion sairastaneille, jotka ovat saaneet sen jälkeen yhden rokotusannoksen.

Perussuomalaisten Mika Niikko ihmetteli, miksi hallitus ei yhdistänyt koronapassiin maksutonta testaamista, jotta ”se olisi edullisempaa niille ihmisille, jotka eivät syystä tai toisesta rokotetta ota”.

”Eikö se ole kuitenkin niin, että se johtaa rokotepakkoon, jos ei pääse palveluihin, kun ei ole varaa testeihin? Tämä on ihan perusteellinen kysymys, ja siihen olisi hyvä saada vastaus. Aiotteko te, ministeri, tehdä jotain sen eteen, että tulisi näitä edullisempia antigeenitestejä kuten monessa muussa maassa on, että ne maksavat luokkaa 20—30 euroa”, Niikko kyseli.

Sote-valiokunnasta kerrottiinkin tiistaina, että jos koronapassi otetaan käyttöön, ilmaisiin koronatesteihin ovat oikeutettuja 16-17-vuotiaat sekä ihmiset, jotka eivät terveydellisistä syistä voi ottaa koronarokotetta.

Hallitusriveissä helpotusta: ”Vihdoin ja viimein”

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan keskustalainen puheenjohtaja Markus Lohi oli tyytyväinen siihen, että ”vihdoin ja viimein tämä passi saadaan tänne”.

”Mutta haluan korostaa, että eihän se passi ratkaise tätä epidemiaa, ei se sitä lievennä, se on vain keino erilaisissa epidemiatilanteissa pitää yhteiskunta auki”, hän viestitti.

Lohi toivoo, että koronapassi kannustaisi ihmisiä ottamaan koronarokotuksen. Rokotuskattavuuden nousu on hidastunut Suomessa.

”Saattaa sillä [rokotuspassin mahdollisuudella] olla vähän semmoisia myönteisiä merkityksiä myös siihen, että ihmiset saattavat ajatella, että no, ehkäpä otan kuitenkin sen rokotteen, jotta jos tulee tilanne, että on passi käytössä, pystyn sitten vapaasti itsekin elämää jatkamaan ja osallistumaan kaikenlaisiin yhteiskunnan toimintoihin. Siinä mielessä tässä on minusta monta myönteistä näkökulmaa”, Lohi sanoi.

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd) vastasi kritiikkiin esityksen myöhästymisestä.

”Tässä keskustelussa on viitattu jälleen siihen, että jos olisi jo ennen kesää koronapassi säädetty, niin olisi voitu koko kesä pelastaa niin tapahtumien kuin monien muidenkin toimintojen osalta. Silloin jää huomaamatta, että Suomen rokotekattavuus oli varsin alhainen, niin kuin me muistamme. 70-luvulla syntyneenä itsekin olen kuulunut siihen joukkoon, joka vasta keskikesän taitteen jälkeen on saanut rokotteen, heinäkuussa, joten aika moni vielä minuakin nuorempi ihminen olisi kyllä jäänyt näistä tapahtumista vaille”, Kiuru sanoo.

”Siksi olen korostanut, että tämä nyt hallituksen eduskuntaan tuoma koronapassi ei ole sulkemisväline vaan tällä rokotekattavuudella tämä on nimenomaan yhteiskunnan avaamisväline. Jos joudutaan ottamaan rajoituksia yhteiskunnassa käyttöön jollakin alueella, niin silloin on mahdollista koronapassilla varmistaa se, että siinä tilanteessa nämä rajoitukset kohdistuvat mahdollisimman oikeasuhtaisesti ja välttämättömästi.”

Koronapassin on tarkoitus toimia puhelimen ilmaisen sovelluksen kautta.