Maanantaina lääkeyhtiöt Pfizer ja BioNTech julkistivat selvästi odotuksia paremmat alustavat tulokset koronarokotteensa tehotutkimuksista.

Tiistaina hyvät uutiset lääkepuolella jatkuivat.

Yhdysvaltalainen lääkeyhtiö Eli Lilly sai maan lääkeviranomaiselta hätäkäyttöluvan kehittämälleen vasta-ainehoidolle, jonka yhtiö uskoo voivan vähentää koronan vakaville tautimuodoille alttiiden ihmisten sairaalahoidon tarvetta.

Lääkkeen nimi on Bamlanivimab, ja se tepsii yhtiön tiedotteen mukaan korkean riskin potilaisiin lievissä ja keskiasteen tautitapauksissa.

Lääke tulisi antaa kymmenen päivän sisällä oireiden alkamisesta, ja sen tarkoitus on tehostaa potilaan immuunijärjestelmää.

Kyse on keinotekoisesti tuotetuista koronaviruksen vasta-aineista.

– Tämä on ensimmäinen lääke, jota voidaan käyttää näin varhaisessa vaiheessa tautia, Financial Times kuvaili Bamlanivimabia.

– Se on arvokas lisä lääkäreille, jotka taistelevat paraikaa kasvavan pandemiataakan kanssa, Eli Lillyn toimitusjohtaja David A. Ricks hehkuttaa yhtiön tiedotteessa.

Eli Lillyn toisen vaiheen testeissä lääkkeellä hoidetuilla potilailla todettiin pienempi virusmäärä ja miedommat oireet.

– (Tutkimusdata) tukee näkemystämme, jonka mukaan neutralisoivat vasta-aineet voivat olla tärkeä hoitomuoto potilaille, jotka ovat saaneet viruksen”, toteaa Eli Lillyn tieteellinen johtaja Daniel Skovronsky.

Vasta-ainehoitojen on odotettu olevan eräänlainen silta siihen, kunnes koronarokote on kattavasti saatavilla.

– Vastaavaa tuotetta kehittää muun muassa lääkeyhtiö Regeneron, jonka hoitoa annettiin varhaisessa vaiheessa myös presidentti Donald Trumpille.

Eli Lilly pystyy valmistamaan vasta-ainehoitotuotettaan miljoona annosta vuoden loppuun mennessä, ”globaaliin käyttöön ensi vuonna”. Alkaen ensi vuoden ensimmäisestä neljänneksestä tarjonnan on määrä kasvaa ”merkittävästi”, kun lisää tuotantokapasiteettia kerrytetään koko vuoden ajan, yhtiö kertoo.

Myös Regeneron on hakenut hätäkäyttölupaa USA:ssa. Se joutui kuitenkin keskeyttämään tutkimuksensa sairastapauksen vuoksi.

FT:n mukaan Eli Lilly on jättänyt ulos testauksestaan sairaammat potilaat ja fokusoinut hoitoa varhaisen vaiheen lievempiin tapauksiin, jossa hoito on todettu turvalliseksi ja tehokkaaksi. Noin kolme prosenttia testiryhmästä joutui tehohoitoon, kun vertailuryhmässä osuus oli kymmenen prosenttia, Financial Times kirjoittaa.

USA:n lääkeviranomaisen FDA:n käyttölupa edellyttää yhä lisää dataa hoitomuodon toimivuudesta.