Koronavirukseen liittyvissä asiantuntijoiden puheenvuoroissa on viime päivien aikana ollut havaittavissa näkökulman ja tunnelman muutos. Rokoteuutisten toiveikkuudesta on siirrytty pohtimaan tilannetta, jossa rokotetta tai tehokasta viruslääkettä ei ehkä löydykään.

Lontoon Imperial Collegen professori, Maailman terveysjärjestö WHO:n neuvonantajana toimiva David Nabarro pitää täysin mahdollisena, ettei koronavirusta vastaan pystytä kehittämään tehokasta ja samalla turvallista rokotetta (Mediuutiset.fi 4.5.). Nabarron mukaan se tarkoittaa, että yksilön vastuu korostuu merkittävästi: oireita saaneiden on automaattisesti eristettävä itsensä, nykyisiäkään rajoituksia kun ei voida loputtomasti pitää yllä.

Ihmiset ovat jo nyt alkaneet lipsua kahden metrin turvavälistä ja eristäytymisestä.

Samoilla linjoilla ovat emeritusprofessori Petri Räty ja LT Ilmo Parvinen pohdinnoissaan (Mediuutiset.fi 29.4.). Räty ja Parvinen arvioivat, että covid-19:ää ei saada nujerrettua lopullisesti ja siksi myös koronaan liittyvä kuolemanvaara tulee säilymään kansainvälisessä laajuudessa. He myös ennustavat, että toinen ja kolmas virusaalto olisivat tullessaan ensimmäistä pahempia ja tappavampia. Tällöin taudin sairastaminen ensimmäisessä aallossa voisi olla jopa toivottavaa, mikäli se varmuudella antaisi immuniteetin edes joksikin aikaa.

Husin apulaisylilääkäri Eeva Ruotsalainen varoittaa myös, ettei normaaliin ole paluuta, ja koronavirukselta suojautumisen toimet tulevat jatkumaan pitkään (Mediuutiset.fi 4.5.). Se valppaus, jota ihmiset ovat jaksaneet pitää yllä rajoitusten aikana, pitäisi muistaa senkin jälkeen, kun liikkuminen vapaammin on taas sallittua.

Huolestuttavasti ihmiset ovat kuitenkin jo nyt alkaneet lipsua esimerkiksi viranomaisten suosittelemasta kahden metrin turvavälistä ja eristäytymisestä ympäri maailmaa, myös Suomessa (Kauppalehti.fi 4.5). Muun muassa Saksa on avannut kauppoja ja jatkaa rajoitteiden purkamista toukokuussa. Lentoja ulkomaille aletaan näillä näkymin lisätä heinäkuussa, arvioi Finnairin toimitusjohtaja Topi Manner Ylelle maanantaina.

Lääkintöneuvos Heikki Pälve suosittaa kasvomaskien käytön lisäämistä ihmisten välisissä kanssakäymisissä per heti (Mediuutiset.fi 6.5.). Näin jo koronalle altistuneet ja oireiset voisivat suojata muita. Tämä vaatii luonnollisesti testauksen ja jäljittämisen lisäämistä, jotta tartuntaketjuista saadaan reaaliaikaista tietoa. Lomautusten kurittamat kansalaiset ovat tuskin innokkaita käyttämään rahaa mihinkään ylimääräiseen, joten maskeja pitäisi olla saatavilla maksutta. Kenen kustannuksella, jää nähtäväksi. Opettajien ja vanhempien rooli kokoontumisten ja käsienpesun valvojina korostuu.

Kaikkein tärkeintä – selkeää, ajantasaista ohjeistusta – pitää jatkaa niin kauan kuin on tarpeen. Siltikin on selvää, ettei se tavoita kaikkia kansanosia.

Lue lisää aiheesta: