Suurin osa koronarokotteen saaneista, mutta silti koronan takia sairaalaan joutuneista potilaista oli saanut tartunnan juuri rokotuksen aikoihin, jolloin rokotteen antama suoja ei ollut vielä ehtinyt kehittyä. Asia ilmenee brittiläisestä tutkimuksesta, josta uutisoi The BMJ.

Tutkimuksessa tutkittiin Britanniassa rokotusten aloittamisen, eli joulukuun jälkeen sairaalahoitoon joutuneita koronapotilaita. Huhtikuun alkuun mennessä 7,3 prosenttia sairaalaan joutuneista koronapotilaista oli rokotettu.

Suurimmalla osalla oireet alkoivat alle kaksi viikkoa rokotteen saamisen jälkeen, ja koronasairauden itämisaika huomioiden on todennäköistä, että ihmiset olivat saaneet tartunnan hieman rokotteen jälkeen, jolloin immuniteettia ei vielä ollut muodostunut.

Tutkimuksen tehneet tutkijat muistuttavat, että ihmisten on noudatettava varovaisuutta ja turvaetäisyyksiä vielä rokotteen saamisen jälkeenkin, sillä immuniteetin kehittyminen vie aikaa. Olisi virhe kuvitella, että heti rokotteen jälkeen voi palata takaisin niin sanottuun normaaliin elämään.

Pienellä osalla potilaista oireet alkoivat vasta myöhemmin, mikä kertoo siitä, että rokotteen teho ei ole täydellinen, vaan pieni osa ihmisistä voi saada oireilevan koronataudin rokotteesta huolimatta. Tutkimusotoksessa mukana olleista potilaista 113 kuoli koronaan rokotuksesta huolimatta, ja heistä suurin osa oli iäkkäitä riskiryhmäläisiä.

Lisätutkimuksia vaaditaan siitä, miksi rokote ei joillain ihmisillä kehitä immuniteettia, vaikka rokotteiden teho yleisesti on sangen hyvä.

Tutkijat huomauttavat myös, että nyt tehdyssä tutkimuksessa oli mukana kohtuullisen pieni joukko ihmisiä, eikä kaikkia taustatekijöitä, kuten sukupuolta tai etnisyyttä, ole eroteltu tuloksissa.