Hallitus on päivittänyt ohjeitaan koronan testaamisesta. Sosiaali- ja terveysministeriö ei enää suosittele kaikkien vähäoireisten, kaksi rokotusta saaneiden testaamisesta. Testit on tehty PCR-menetelmällä, joka on kallis ja sitoo terveydenhuollon voimavaroja.

Lievemmissä tapauksissa ministeriö on suositellut kotikäyttöön kaupasta ostettavia antigeenitestejä. Viiden kotitestin paketin saa marketista noin 30 eurolla. STT:n mukaan testit ovat loppuneet useista kaupoista.

Yksi testin maahantuojista, Mediq, vakuuttaa, että tuotetta riittää, vaikka kysynnän odotetaan kasvavan reippaasti.

”Testin saatavuus tulee olemaan hyvä. Niitä on globaalistikin paljon saatavilla”, sanoo toimitusjohtaja Heidi Liikkanen.

Kysyntään vaikuttaa Liikkasen mukaan ennen kaikkea hallituksen päätös.

”Siinä kotitesteille suositeltiin nyt oma rooli. Muita kysyntään vaikuttavia tekijöitä ovat epidemiatilanne, rokotuskattavuuden kehittyminen ja flunssatilanne, sekä viranomaisten antamat selkeät suositukset kuluttajille.”

Kotitesti ei ole yhtä luotettava kuin ammattilaisen ottama pcr-testi. Huslabin mukaan PCR testien tekninen herkkyys, eli kyky tunnistaa positiivinen koronatapaus, on erinomainen. Testin kliininen herkkyys, eli toimivuus tosielämässä on selvästi alhaisempi, jopa vain 80–90 prosenttia. Kotona tehtävän antigeenitesti on epäluotettavampi kuin PCR-testi.

Kotitesti on kuitenkin huomattavasti halvempi. Lääkäripalveluyritys laskuttaa ilman Kela-korvausta tehdystä testistä jopa 200 euroa. Antigeenitesti voi maksaa 150 euroa. Kela-korvauksen jälkeen testit ovat selvästi halvempia, mutta lääkärin määräyksellä pääsee myös ilmaiseen, julkiseen testiin.

Jos kuluttaja tekee itse huolellisuuteen pyrkien kolme testiä on yhteistulos jo varsin luotettava, erityisesti jos tulos on aina sama.

Arkijärjellä ajatellen kotitestin alhaisempaa luotettavuutta kompensoida tekemällä testin monta kertaa peräkkäin. Onko näin?

”Tästä ei ole tutkimustuloksia, mutta voisi toki ajatella, että jos testi toistetaan, niin todennäköisyys saada virus tikulle kasvaa”, sanoo Liikkanen.