Erilaiset koronaan liittyvät kotitestit ovat alkaneet vallata markkinoita. Osa niistä on sormenpäästä verinäytteenä otettavia vasta-ainetestejä, jotka kertovat aiemmin sairastetusta taudista.

Osa kodin koronapikatesteistä on nenänäytteen vaativia antigeenitestejä, jotka kertovat akuutista taudista - jos testi on tehty oikein ja oikea-aiksaisesti.

Lidl ja terveydenhuollon laitteita ja tarvikkeita markkinoiva Mediq esimerkiksi ovat ilmoittaneet tuovansa kauppoihin koronan kotitestin jo toukokuussa.

Kyseessä on kiinalaisen Xiamen Boson Biotechin antigeenitesti, joka kertoo, onko henkilö saanut koronatartunnan.

Saksassa toinen ruokaketju, Aldi, on jo tuonut testejä kauppoihin. Viiden testin paketti maksaa siellä mediatietojen mukaan 25 euroa.

Nyt myös Siemens Healthineers ilmoitti tuovansa myyntiin nopean CE-merkityn covid-19-antigeenitestin nimeltä Clinitest, jota voi käyttää muukin kuin ammattilainen.

– Mittauksen voivat itsenäisesti suorittaa yli 12-vuotiaat, oireelliset tai oireettomat henkilöt, sars-cov-2-viruksen aiheuttaman infektion tunnistamiseksi, yhtiö kertoo tiedotteessa.

Alle 12-vuotiailla aikuisen tulee joko ottaa näyte ohjeiden mukaisesti tai valvoa näytteenottoa.

Näyte otetaan nenän etuosasta. Pika-antigeenitesti antaa tuloksen 15 minuutissa. Testin herkkyys on yhtiön mukaan 97,25 prosenttia ja tarkkuus 100 % verrattuna PCR-testiin

Testikasettiin ilmaantuvien viivojen paikka ja määrä osoittaa, onko tulos positiivinen vai negatiivinen.

Kaupoissa myytävien pikatestien lisäksi Suomeen on tullut ja tulossa Puolustusvoimille ja julkiseen terveydenhuoltoon suuri määrä koronapikatestejä EU:lta.

Komissio on tehnyt sopimuksen, jolla jäsenmaihin hankitaan yhteensä 20 miljoonaa pikatestiä. Suomen osuus tästä on 250 000 pikatestiä.

Näiden antigeenitestien tulos valmistuu 15–30 minuutissa.

Kun pikatestejä saadaan jaettua sairaanhoitopiirien kautta nopeasti terveydenhuollon yksiköihin, voidaan testauskapasiteettia lisätä. Lisäksi testaustuloksia saadaan nopeammin ja seulontatoimintaa voidaan tehostaa altistumistilanteissa esimerkiksi työpaikoilla, kouluissa, asuntoloissa ja palveluasumisen yksiköissä.

Haluamme todeta oireettomien koronatartunnat.

Turku ehti ottaa ensimmäisenä näitä Eu:n pikatestejä käyttöön. Se järjesti eilen torstaina koronan pikatestipäivän Varissuon alueella jäähallin parkkihallissa, koska juuri Varissuolla on ilmennyt koko koronaepidemian ajan poikkeuksellisen paljon koronavirustartuntoja.

Oireettomat olivat erityisen tervetulleita testiin.

– Haluamme vähentää alueen viruskuormaa ja todeta oireettomien mahdolliset koronatartunnat nopeasti, siksi käytämme seulonnassa pikatestejä, tartuntataudeista vastaava lääkäri Jutta Peltoniemi Turun kaupungin hyvinvointitoimialalta sanoi tiedotteessa.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos kertoo koronan kotitesteistä lisää täällä.