Saksan sisäisen tiedustelun palvelu sanoi keskiviikkona tarkkailevansa koronaepidemian kieltäjien ryhmää, koska se on kehittymässä mahdolliseksi uhkaksi yhteiskunnalle, kertoo

.

Koronakriittisten ryhmän toiminta on tiedustelupalvelun mukaan muuttumassa hyvää vauhtia aggressiivisempaan suuntaan.

Koronakieltäjien liike alkoi aluksi koronaepidemian vuoksi asetettujen sulkujen ja hygieniasääntöjen kritisoimisella, mutta se on osin villien salaliittoteorioiden siivittämänä siirtynyt maalittamaan laajemmin valtiota, kuten sen johtajia, yrityksiä, tiedotusvälineitä ja globalisaation ajatusta.

– Demokraattinen valtiojärjestyksemme sekä eduskuntamme ja hallituksemme ovat joutunet koronaepidemian aikana lukuisten hyökkäysten kohteeksi, Saksan sisäministeri sanoi tiedotteessa, jossa kerrottiin osan koronakriittisten ryhmästä joutuneen maan sisäisen tiedustelun tarkkailun kohteeksi.

Tiedustelupalvelun havaintojen mukaan koronakriittisten liikkeellä on läheisiä siteitä Reichsbürgerin kaltaisiin ääriryhmiin, jotka kieltävät nykyisen Saksan valtion oikeuden olla olemassa.

Koronakriittisten arvellaan olevan potentiaalinen uhka yhteiskunnalle vielä senkin jälkeen, kun koronaepidemia on saatu selätettyä.

Saksan salaliittoteoreetikkoihin erikoistunut asiantuntija ja psykologi Pia Lamberty varoitti New York Timesissa Querdenken- nimisen koronan kieltäjien ryhmän ja äärioikeiston liittoutumisesta.

– Querdenkenin aiheuttamaa uhkaa yhteiskunnalle on pitkään aliarvioitu, hän sanoi.

Saksassa tunnelmaa on viime viikkona kiristänyt uusi koronaepidemian torjuntaan liittyvä sääntö, joka sallii liitovaltion määrätä koronasulkuja, vaikka se aiemmin on ollut 16 osavaltion tehtävä.

Kun kyseinen muutos hyväksyttiin maan parlamentissa viikko sitten, noin 8 000 Querdenken-ryhmän jäsentä osoitti mieltä Berliinissä kieltäytyen käyttämästä kasvomaskeja ja turvavälejä.

Ryhmän kommunikaatiokanavalla sosiaalisen median Telegram-palvelussa on 65 000 tilaajaa.