Ajatus siitä, että koronan jo sairastaneet ihmiset voisivat saada erillisen immuniteettipassin, joka avaisi rajat matkustelulle ei toimi, arvioivat asiantuntijat. Tutkimustulosten valossa näyttää siltä, että immuniteetti covid-19-tartunnan jälkeen kestää vain kahdesta kolmeen kuukautta, minkä jälkeen ihminen voi sairastua koronaan uudestaan. Vasta-aineita säilyy elimistössä lyhyen aikaa erityisesti niillä, joiden tartunta on ollut oireeton.

Data-analytiikkayhtiö Global Datan asiantuntija Dara Lo sanoo, että ajatus immuniteettipassista on ylipäätään harhaanjohtava. Positiivisen koronatartunnan ja immuniteetin yhteys on vielä epäselvä ja todistamatta. Esimerkiksi sitä ei tiedetä, paljonko vasta-aineita pitäisi elimistössä olla, jotta uutta koronatartuntaa ei saisi, ja kuinka pitkään vasta-aineet suojaavat uudelta tartunnalta.

Koska vasta-aineet vaikuttavat säilyvän elimistössä vain vähän aikaa, myös mahdollinen koronavirusrokote pitäisi todennäköisesti ottaa useammin kuin kerran vuodessa, sanoo Global Datan tuotepäällikkö Johanna Swanson.

Tämä saattaa vaikeuttaa niiden rokotteiden käyttöä, joiden vektorina eli geenien kuljettimena on adenovirus. Tällaisia nyt kehitteillä olevia rokotteita ovat esimerkiksi AstraZeneca, CanSino, ImmunityBio, J&J, Altimmune, Stabilitech BioPharma and Vaxart. Adenovirusvälitteisiä rokotteita saisi käyttää vain kahdesti ihmisen elämän aikana, sillä toistuva käyttö voi aiheuttaa vasta-aineita, jotka vähentävät rokotteen ja kaikkien samantyyppisten rokotteiden tehoa, Swanson sanoo..

– Lisätutkimuksia tarvitaan siitä, muodostavatko vasta-aineet immuniteetin uutta covid-19-tartuntaa vastaan ja siitä, kuinka nopeasti virus muuntautuu.