Potilasvakuutuskeskus on saanut parikymmentä koronavirusepidemiaan liittyvää vahinkoilmoitusta kesäkuun loppuun mennessä.

Kolme neljäsosaa niistä koskee diagnoosin ja hoidon viivästymistä, sovitun toimenpide- tai vastaanottoajan perumista tai siirtymistä taikka hoidon pitkittymistä koronavirustilanteen takia, kertoo Potilasvakuutuskeskus (PVK) tiedotteessa.

Joukossa on myös ilmoituksia, joissa potilas on saanut koronaviruksen osastohoidossa ja pahimmillaan menehtynyt covid-19-tautiin.

Näiden tapausten korvauskäsittely on vielä kesken.

Korvausperusteisiin koronaepidemialla ei suoraan ole vaikutusta. Potilasvakuutuskeskuksen mukaan diagnoosin tai hoidon viivästyminen terveydenhuollon rajallisten voimavarojen takia ei oikeuta korvaukseen, jos hoidon kiireellisyys on oikein arvioitu ja toiminta on ollut asianmukaista.

Potilasvahinkoilmoitusten määrä romahti tammi-kesäkuussa koronaepidemian takia. Ilmoituksia tehtiin 4 156, noin 800 vähemmän kuin viime vuonna vastaavaan aikaan.

PVK:n johtaja Minna Plit-Turunen arvelee, että ilmoitukset taas lisääntyvät, kunhan kiireettömän hoidon jonoja aletaan purkaa.

Juuri julkaistuun Potilasvakuutuskeskuksen osavuosiraporttiin on koottu tilastotietoa tammi–kesäkuun 2020 vahinkokehityksestä.

Lue lisää: