Viime vuosi oli Orionille uusien tuote- onnistumisten vuosi. Yhtiö sai eturauhassyöpälääkkeelleen darolutamidille myyntiluvan Yhdysvalloissa ja Brasiliassa yhdessä kaupallistamiskumppanin, saksalaisen Bayerin kanssa. Astman ja keuhkoahtaumataudin hoitoon käytettävän Easy-healer-tuoteperheen myynti kasvoi puolestaan 11 prosenttia.

Lupaavasti loppuvaiheen potilastutkimuksiin eteni myös uusi ALS-lääke liikehermoja rappeuttavaan sairauteen. Nyt tammikuussa myyntilupa darolutamidille heltisi myös Japanista ja Euroopan lääkeviraston ihmislääkekomitea suositti myyntiluvan myöntämistä Euroopassa.

Orionin liikevaihto nousi kahdeksan prosenttia ja ylitti jälleen miljardirajan. Liiketulos pysyi edellisvuoden lukemissa huolimatta paisuneista tutkimus- ja kehitysmenoista ja markkinointipanostuksista. Orion sai Bayerilta 45 miljoonan euron etappimaksun eturauhassyöpälääkkeestään. Kasvun ansiosta yhtiö pinnisti jälleen kympin yhtiöksi kasvusta palkitsevalla, uudistetulla TE-arvosanalla.

Orion tavoittelee kasvuloikkaa 1,5 miljardiin vuoteen 2025 mennessä etenkin eturauhassyöpälääkkeen ja ALS-lääkkeen voimin. Uusien lääkkeiden tuominen markkinoille on hidasta puuhaa: myyntilupa ei yksin riitä. Käytännössä lääke on saatava korvausjärjestelmien piirin, jotta se pääsisi käyttäjien suosioon. Uudelle lääkkeelle on haettava korvattavuutta joka maassa erikseen, ja hitaimmillaan prosessi vie vuosia.

Tänä vuonna Orion odottaakin liikevaihtonsa säilyvän viime vuoden tasolla. Eturauhassyöpälääkkeensä myynnin se uskoo nousevan vuosina 2021-2022 ja uuden ALS-lääkkeen vuosista 2022–2023 eteenpäin. Samaan aikaan yhtiö kärsii geneeristen lääkkeiden hintakilpailusta, mikä laskee sen myyntiä Suomessa.

Meneillään on siis kärsivällisyyttä vaativa Orionin kasvun välivuosi, jota varjostaa myös koronaepidemia. Korona on nostanut esiin kansainvälisen lääketeollisuuden riippuvuuden vain muutamista kemianteollisuuden tehtaista Aasiassa. Joillakin lääkkeissä tarvittavilla aineilla saattaa olla vain yksi valmistaja. Niinpä valmistajien pienetkin tuotantokatkokset voivat heijastua laajalle alan toimitusketjuihin etenkin rinnakkaislääkkeissä.

Orionin globaalista toimitusketjusta vastaavan johtajan Liisa Hurmeen mukaan kiinalaistehtaat eivät olleet viime viikon lopussa vielä täysimääräisesti käynnissä. Orionille tulee Kiinasta raaka- aineita. Yhtiötä suojaavat kuitenkin pitkäaikainen varautuminen sekä vaihto- ehtoiset toimitusreitit.

Turvaa tuo myös oma kemian alan yhtiö Fermion , joka valmistaa vaikuttavia aineita Orionin alkuperälääkkeisiin. Toki myös Fermion tarvitsee tiettyjä aineita Kiinasta. Hurmeen mukaan akuuttia puutetta ei kuitenkaan ole Orionin näköpiirissä vuoden alkupuoliskolla.

Jo viime vuonna saatavuushäiriöiden kielteinen vaikutus Orionin liikevaihtoon vastasi kuitenkin kymmentä miljoonaa euroa. Koronan lopullinen vaikutus liiketoimintaan selvinnee vasta loppuvuonna.