Koronatartuntojen pikatestit ovat viime päivinä herättäneet keskustelua. Erikoislääkäri Maria Juusela esimerkiksi vaati eilen Mediuutisissa kouluihin pikatestejä vaihtoehdoksi laajoille karanteeneille koronalle altistumistilanteissa.

– Nyt ketjuja ei saada katkaistua. Tieteellistä näyttöä on siitä, että antigeenitesteillä pystytään tartuttavuus tutkimaan jo infektion alkuvaiheessa. Nopea tartuttavuuden testaus tukisi jäljitystä ja epidemian hallintaa, kuten on Pohjois-Suomessa nähty, hän sanoi.

Miten olennaista pikatestien laaja käyttöön ottaminen olisi?

Euroopan tautienehkäisy- ja valvontakeskus (ECDC) suosittelee koronavirustartunnan antigeenitestausta eli pikatestausta tilanteissa, joissa tulos on hyvä saada erityisen nopeasti.

Suosituksen mukaan antigeenitestiä voidaan käyttää koronatartuntojen varhaiseen tunnistamiseen myös tilanteissa, joissa nukleiinihappotestiä eli PCR-testauskapasiteettia ei ole helposti saatavilla, tai jos näytteen kuljetus laboratorioon vie aikaa pitkän matkan takia.

Antigeenitestit ovat useimmiten pikaPCR-testejä edullisempia.

– Paikallisessa epidemiassa tartunnan saaneiden nopea tunnistaminen antigeenitestillä nopeuttaa myös tartunnan jäljittämistä ja tartuntaketjujen pysäyttämistä, sanoo THL:n asiantuntija Niina Ikonen tiedotteessa.

PCR-testissä hengitystie-eritteen näytteestä osoitetaan viruksen perimää. Antigeenitestissä näytteestä tutkitaan puolestaan viruksen rakenneproteiineja eli antigeenejä.

Antigeenitesti tunnistaa parhaiten tartunnat, kun oireiden alkamisesta on korkeintaan 5 päivää, sillä virusmäärät ovat suurimmillaan oireiden alussa.

Negatiiviset testitulokset tulee varmistaa PCR-testillä erityisesti, jos potilaalla on koronaan viittaavia oireita.

Epidemiologisissa tilanteissa, joissa koronatartuntojen määrä on suuri ja testien positiivisuusaste on oletettavasti yli 10 prosenttia, voidaan antigeenitestien käyttöä harkita myös oireettomien henkilöiden testaamiseen. Oireettomien, altistuneiden henkilöiden testaaminen antigeenitestillä tulisi tehdä mahdollisimman nopeasti, viimeistään 7 päivän sisällä altistuksesta.

Antigeenitestien herkkyydessä on eroja.

Tällä hetkellä kaupallisesti on saatavilla useita erilaisia antigeenitestejä, mutta niiden suorituskyvyissä on eroja.

Antigeenitestit ovat tyypillisesti herkkyydeltään heikompia kuin PCR-testit. Tällöin väärät negatiiviset tulokset ovat yleisempiä, eikä kaikkia tartunnan saaneita välttämättä tunnisteta, erityisesti jos koronatartuntoja esiintyy vähän.

Myös väärien positiivisten tulosten mahdollisuus on syytä pitää mielessä.

Uuden tutkimusnimikkeen, kuten koronavirusantigeenitesti, käyttöönotto vaatii luvan aluehallintovirastolta, ja tutkimuksen saa aloittaa vasta kun hakemus on hyväksytty.

Jutusta on 26.11. klo 13:40 poistettu pääministeri Sanna Marinin lausuma pikatesteistä Politico-lehdessä.