Yhdysvalloissa järjestettiin kesällä useissa osavaltioissa niin sanottuja koronalottoja, joilla kannustettiin kansalaisia rokottautumaan covid-19-infektiota vastaan.

Lotoissa leivottiin koronarokotteen ottajien keskuudesta suuri joukko miljonäärejä. Ohiossa esimerkiksi Vax-a-Million -arpajaisiin rekisteröityi miltei 2,8 miljoonaa alueen asukasta, joista viisi voitti pääpotin. Lisäksi arvottiin viidelle teinille täysmittainen stipendi yliopistoon.

Nyt kuitenkin on saatu tutkittua tietoa siitä, että koronalotot olivat aivan hyödyttömiä.

Jama Health Forumissa julkaistiin perjantaina tutkimus, jonka mukaan yksikään 19 koronalottoa pyörittäneestä osavaltiosta ei saanut rahapelin avulla rokotuskattavuuttaan nousuun.

Tutkijat mittasivat näissä osavaltioissa rokotuskattavuuden ennen ja jälkeen arpajaisten, eivätkä löytäneet tapahtumille tilastollisesti merkittävää vaikutusta rokottautumisintoon.

”Tämä kertoo, että meidän on selvästikin arvioitava uudelleen, millä tavoilla rohkaisemme ihmisiä ottamaan koronarokotteen”, yksi tutkijoista, Coloradon yliopiston apulaisprofessori Andrew Friedson sanoo tietotoimisto Axiosissa.

Lue lisää:

Koronarokottettujen lotossa arvottiin ensimmäinen miljonääri – ja se on vasta alkua (Mediuutiset 27.5.2021)

Monen osavaltion johto on kuitenkin ehtinyt jo tuulettaa, että Vax-a-Million -arpajaiset olivat pr-temppu vailla vertaa. Yksi näistä on juuri Ohio.

Sen kuvernööri Mike DeWine kehuskeli arpajaisten vauhdittaneen koronarokotteiden menekkiä melkein kaikissa ikäryhmissä. Paha vain, että tutkijat ovat nyt selvittäneet, että rokotusinnon lisääntyminen johtui tuolloin rokotuksen ajanvarauksen avaamisesta uusille ikäryhmille.