Huomenna perjantaina kokoontuu jälleen Maailman kauppajärjestön WTO:n se elin, jossa käsitellään immateriaalioikeuksia eli esimerkiksi patentteja.

Edellisessä tämän TRIPS Councilin (Trade-related Aspects of Intellectual Property Rights) kohtaamisessa lokakuun puolivälissä oli pinnalla kuumottava asia eli ajatus siitä, pitäisikö covid-19-infektion torjuntaan liittyvien lääkkeiden, rokotteiden, diagnostiikan ja laitteiden patenttisuojat poistaa väliaikaisesti.

Tätä poikkeuksellista käytäntöä ovat ehdottaneet Intia ja Etelä-Afrikka. Tähän mennessä ne ovat saaneet ehdotukselleen tukea 99 maasta. Merkillepantavaa on, että länsimaat eivät ole lähteneet tukemaan hanketta.

Lääkärit ilman rajoja -järjestö kertoi tiedotteessa että ehdotus ei ole ottanut tulta esimerkiksi Euroopan unionissa, Yhdysvalloissa, Isossa-Britanniassa, Kanadassa, Japanissa, Australiassa, Brasiliassa, Norjassa ja Sveitsissä.

Radikaalilta vaikuttavan ehdotuksen taustalla on pelko siitä, että koronapandemiaa ei saada maailmassa kuriin ennen kuin se saadaan hallintaan kaikkialla, esimerkiksi kehitysmaissa, joilla ei ole yhtä lailla varaa maksaa koronalääkkeistä ja -rokotteista kuin esimerkiksi länsimaissa.

Käytännöllä on esikuva 20 vuoden takaa. Silloin HIV-epidemian aikaan valmistettiin edullisia hiv-lääkkeiden kopioita kehitysmaiden käyttöön, mikä pelasti paljon ihmishenkiä.