Tätä kirjoitettaessa ei ole vielä selvää, kenestä tulee Yhdysvaltain seuraava presidentti.

Jos se on Donald Trump, on syytä olla huolissaan Yhdysvaltain terveysviranomaisten mahdollisuudesta työskennellä itsenäisesti esimerkiksi niiden arvioidessa koronalääkkeiden ja -rokotteiden tehoa ja turvallisuutta.

Kuten laajalti tiedossa on, Trumpin esikunta on pitkin kesää ja syksyä kirittänyt ja painostanut FDA:ta (Food and Drug Administration) hyväksymään covid-19-infektioon hoitoja ja rokotteita, jotta ne olisivat käytössä ennen kuluvan viikon presidentinvaaleja.

FDA on pääosin pitänyt pintansa poliittisin perustein tehtyä vaikuttamista vastaan, mutta sen voima joutuu todella koetteille, jos Trump on presidenttikisan voittaja.

Taustalla on Trumpin 21. lokakuuta antama "presidentin hallinnollinen määräys" (excecutive order), joka helpottaa liittovaltion työntekijöiden irtisanomista. Se karsii prosessiin kuuluvaa suojaa niiltä liittovaltion virkamiehiltä, jotka tekevät politiikkaan vaikuttavia päätöksiä.

FDA:ssa ollaan asiasta todella huolestuneita.

FDA:ssa ollaan Politico-lehden mukaan asiasta todella huolestuneita. Määräys pohjustaa heidän mukaansa sitä, että Trumpin toisella presidenttikaudella pitkän linjan tiedeasiantuntijoita tullaan korvaamaan "tiskin alta" Trumpin poliittisilla kannattajilla.

Tämä koskee myös esimerkiksi CDC:tä (Centers for Disease Control and Prevention) ja tapaa, jolla koronapandemiaa hoidetaan Yhdysvalloissa.

Presidentti Trumpin hallinto antoi lokakuussa liittovaltion hallinnolle 90 päivää aikaa laatia listat virkatehtävistä, jotka sopivat siirrettäviksi uuden määräyksen alaisiksi.

Käänne on virittänyt monenlaista kapinaa hallinnossa. FDA:n lääkekeskuksen johtaja Patrizia Cavazzoni esimerkiksi on päättänyt Politicon mukaan palauttaa tyhjän listan.