Italia on julistanut koronaviruksen aiheuttamat poikkeukselliset karanteenitoimenpiteet koko maata koskeviksi. Tämä tarkoittaa kaiken muun paitsi aivan välttämättömän matkustamisen ja julkisten kokoontumisten kieltämistä.

Pääministeri Giuseppe Conte käskytti maanantaina ihmiset ”pysymään kotonaan” ja pyytämään lupaa välttämättömällekin matkustamiselle. Tavoitteena on ehkäistä viruksen leviämistä ja suojella riskiryhmiä. Koronaviruksen kuolonuhrien määrä nousi Italiassa maanantaina 366:sta 463:een, BBC kertoo. Italia on koronaviruksen pahiten runtelema maa Kiinan jälkeen.

”Ei ole enää aikaa”, Conte perusteli toimia tv-puheessaan.

”Tartuntojen määrä nousee merkittävästi... ja kuolemien”, hän jatkoi.

Tartuntojen määrä nousi 24 prosentilla sunnuntaista. Tartuntoja on todettu kaikilla Italian hallintoalueilla.

Conten mukaan ”pysy kotona” -määräys tarkoittaa muun muassa yöelämän, elokuvateatterien, teatterien, museoiden ja laskettelukeskusten sulkemista. Baarit ja ravintolat voivat olla auki päivisin kello 8-18, mutta asiakkaiden välillä täytyy olla metrin välit. Myös kauppojen tulee kiinnittää huomiota ihmisten etäisyyksiin.

”Ei enää yöelämää, emme voi sallia sitä enää, koska näissä tilanteissa virus tarttuu”, Conte sanoi.

Kaikki urheilutapahtumat on kielletty ja koulut sekä yliopistot pysyvät suljettuina ainakin huhtikuun alkuun asti. Samoin häät ja hautajaiset on kielletty.

Töissä käynti sallitaan. Oman kunnan alueelta saa poistua kolmesta syystä: töihin, lääkäriin tai hätätapauksen takia. Syy on kyettävä todistamaan.

Aiemmin Italia oli sulkenut Lombardian alueen ja tiettyjä muita pohjoisia kaupunkeja ja alueita. Myös koulujen sulkemisesta oli ilmoitettu aiemmin.

Poikkeusmääräykset ulotettiin koko maahan, koska italialaiset eivät ottaneet tosissaan lauantaina kaikille annettua suositusta vähentää liikkumista. Pääministeri Conte kertoi infossaan maanantaina, että ”nyt valinnanvaraa ei enää anneta, emme halua enää nähdä täyteenahdettuja ravintoloita tai piazzoja”.

Suomen viranomaiset: Koronavirustilanne on muuttunut

Suomessa Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL kertoi maanantaina, että Itävallan Tirol ja Saksan Nordrhein-Westfalenin osavaltio lasketaan nyt osaksi epidemia-aluetta.

”Koronavirusepidemian tilanne on muuttunut. Epidemia-alueeksi määritellään tällä hetkellä Manner-Kiina, Iran, Etelä-Korea, Italia sekä nyt myös Itävallan Tirol ja Saksan Nordrhein-Westfalenin osavaltio”, THL kertoo.

Tarkoituksena on tunnistaa riskialueilta saapuvien matkailijoiden tartuntoja.

”Jatkotartuntoja voidaan vähentää selvittämällä tartuntaketjuja ja kartoittamalla altistuneita”, sanoo johtaja Mika Salminen.

”Edessä voi pian olla tilanne, jossa koronavirustartunnan voi saada mistä tahansa Euroopan maasta”, sanoo Salminen.

THL on päivittänyt ohjeet terveydenhuollolle uusien tietojen pohjalta.

Lue myös:

...

Oletko lääkäri, hammaslääkäri, proviisori tai farmaseutti? Kirjautumalla saat kaikki Mediuutisten digisisällöt käyttöösi maksutta.