Koronaepidemian tilannekuva on ”olennaisesti ennallaan”, kun epidemian aiheuttama sairaalahoidon tarve on pysynyt tasaisen korkealla tasolla viimeisen kahden viikon ajan, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) sekä sosiaali- ja terveysministeriö (STM) kertovat koronakatsauksessaan.

Tartuntamäärät ovat yhä väestössä korkeita.

Erikoissairaanhoidon vuodeosastoilla oli keskiviikkona yhteensä 347 potilasta eli lähes vastaava määrä kuin viikko sitten. Tehohoidon kuormitus on kuitenkin laskenut huomattavasti tammikuun puolivälin jälkeen: viikolla 5 teho-osastoille tuli 29 uutta covid-19-potilasta, kun viikolla 2 uusia potilaita tuli 60.

Teho-osastoilla oli keskiviikkona yhteensä 30 potilasta, kun viikko sitten teho-osastoilla oli 38 potilasta.

Koronakuolemien absoluuttinen lukumäärä on nyt korkealla tasolla, koska tartuntamäärät ovat niin suuria. Kuolleisuuden suhde tapausmääriin on kuitenkin laskenut eli koronakuoleman riski pienentynyt rokotusten vaikutuksesta.

Tautiin liittyviä kuolemia oli 9.2. mennessä ilmoitettu Tartuntatautirekisteriin yhteensä 2126. Viimeisen kahden viikon aikana (27.1.–9.2.) ilmoitettiin yhteensä 232 menehtynyttä, joista 83 prosenttia oli yli 70-vuotiaita. Epidemian aikana koronatautiin kuolleista 75 prosentilla on ollut ainakin yksi vakavalle koronavirustaudille altistava sairaus.

Kolmannet rokotusannokset ovat tärkeä keino estää vakavia tautimuotoja ja hillitä sairaalahoidon kuormitusta, viranomaiset muistuttavat.

”Erityisen tärkeää on, että 60 vuotta täyttäneet ja perussairauksiensa vuoksi riskiryhmiin kuuluvat 18 vuotta täyttäneet ottavat kolmannen rokoteannoksen mahdollisimman pian.”

Kolmansien annosten ottamista suositellaan kaikille 18 vuotta täyttäneille ja neljänsiä koronarokoteannoksia 12 vuotta täyttäneille voimakkaasti immuunipuutteisille.

18 vuotta täyttäneistä suomalaisista 88,6 prosenttia on nyt saanut vähintään ensimmäisen rokoteannoksen, 86 prosenttia vähintään kaksi ja 58,4 prosenttia kolme rokoteannosta.

Alamuunnos BA.2 leviää

Epidemiakuvan muutoksena THL ja STM kertovat, että Suomessa on nyt varmistettu 53 omikronviruksen BA.2-alamuunnoksen tartuntaa.

”Erityisesti HUS-alueella BA.2-alamuunnoksen osuus on kasvanut voimakkaasti”, tiedotteessa kerrotaan.

THL:n johtajan Mika Salmisen mukaan alavariantista ei ole vielä tarpeeksi tutkimustietoa, jotta sen merkitystä voitaisiin arvioida kovin tarkasti. Hyvä uutinen on hänen mukaansa se, että rokote vaikuttaisi tämänkin variantin kohdalla suojaavan vakavalta tautimuodolta hyvin.

Epidemiaa torjutaan nyt paikallisin ja alueellisin kohdennetuin toimin, ja hallitus on linjannut rajoitusten laajan purkamisen alkavan asteittain 14. helmikuuta.

”Rajoitusten keventyessä korostuvat ihmisten omaehtoiset toimet tartuntojen leviämisen estämiseksi, kotitestaus ja mahdollisimman korkea rokotuskattavuus”, THL ja STM toteavat.

LUE MYÖS: