Koronaepidemia ei ole hiljentänyt Itä-Helsingin Lasin tuotantoa Roihupellon teollisuusalueella Helsingin Herttoniemessä.

Perinteikkään lasiliikkeen tukijalat ovat pysyneet vahvoina kriisiaikoinakin. Yhtiö tekee esimerkiksi ovilasien ja näyteikkunoiden korjauslasituksia huolto- ja isännöintiliikkeille, kauppakeskuksille ja yrityksille.

– Korjauslasituksen osuus on säilynyt ennallaan. Ilkivaltaa on ollut ajoittain jopa vähän enemmän kuin tavallisesti, Itä-Helsingin Lasi Oy:n toimitusjohtaja Tapio Torro sanoo.

Korjauslasituksen lisäksi yritys valmistaa ja asentaa monipuolisesti aina postiluukun laseista suuriin lasitusprojekteihin asti. Lasituksia tehdään muun muassa saunoihin, keittiöihin sekä parvekkeille ja terasseille.

Puolet laseista leikataan ja valmistetaan yhtiön omassa tehtaassa Roihupellossa, jossa on myös oma lämpölasituotantolinja. Erikoislasit yhtiö tilaa tarvittaessa muualta.

Yrityksellä on palveluksessaan 18 asentajaa.

–Tilauksia tulee päivittäin 40–50 kappaletta, Torro toteaa.

Viime päivinä Itä-Helsingissä on kehitelty uusia tuotteita.

Toimitusjohtaja. ”Mikäli kysyntä kiihtyy, teemme töitä useammassa vuorossa”, Tapio Torro sanoo. KIMMO HAAPALA

– Olemme aiemmin tehneet pisarasuojia asiakkaan toiveiden mukaan, mutta nyt koronan myötä suunnittelimme valmistuotteen, jossa on jalat.

Ensimmäiset tilaukset tulivat pari viikkoa sitten.

– Nyt odottelemme yhden suuremman, noin tuhannen kappaleen tilauksen varmistumista. Mikäli kysyntä kiihtyy, teemme töitä useammassa vuorossa, Torro arvioi.

Pärskesuojat valmistetaan ­akryyli- tai polykarbonaattilevystä. Levyt on tarkoitettu tärkeiden kohteiden eristämiseen liiketiloissa ja asiakaspalvelupisteissä esimerkiksi ravintoloissa ja myymälöissä.

Torron mukaan kysyntään on varauduttu ostamalla varasto täyteen koronaesteeksi soveltuvia levyjä.

– Tuotannollisesti tuote ei ole erityisen haastava. Kaikki työkalut ovat jo olemassa. Mahdolliset levyjen taivutukset ostamme alihankintana.

60–80 senttimetriä korkea levy soveltuu myös neuvotteluhuoneisiin, pöytien päälle.

– Kumijalkojen ansiosta suoja on tukeva ja helposti siirrettävissä pöydältä toiselle, Torro toteaa.

Itä-Helsingin Lasin kuluva tilikausi päättyy maaliskuun lopussa.

– Tähän tilikauteen korona ei ole vaikuttanut. Jos seuraavalla tilikaudella liikevaihto pysyy tämän tilikauden tasolla koronasta huolimatta, voimme olla tyytyväisiä.

Mikäli korona hiljentää muuta yritystoimintaa, voivat pärskesuojat paikata kysyntävajetta.

– Oikein optimistisimmassa tapauksessa pisarasuojat toisivat 5–10 prosenttia tilikauden liikevaihdosta. Se olisi jo erinomainen lisä.

Korona on muokannut myös forssalaisen C.P.E. Productionin liiketoimintaa. Yritys on tehnyt 20 vuoden ajan viranomaisvarusteita, muun muassa luotisuojaliivejä, joukkojenhallintavarusteita ja pukuja voimankäyttöharjoituksiin.

– Toissa perjantaina saimme kyselyn Virosta, voisimmeko valmistaa suojavisiirejä koronavirusta varten. Kehitimme tuotteen saman päivän aikana, ja tuotanto käynnistyi seuraavana maanantaina, C.P.E. Productionin toimitusjohtaja ­Harri ­Kolu kertoo.

–Toimimme nopeasti. 48 tuntia päätöksestä olimme valmistaneet jo 3 500 visiiriä.

Lomautuksiin ei ole ollut tarvetta. Viime viikolla yritys palkkasi kymmenkunta uutta työntekijää.

Tuotantokapasiteetti on noussut kohisten.

– Aluksi se oli 1 500 kappaletta päivässä, ensi perjantaina jo 3 000 kappaletta.

Kolun mukaan koronavisiirit eivät ole vielä merkittävää liiketoimintaa.

– Ei tästä ole vielä bisnekseksi, ellei tilanne jatku todella pitkään. Puhutaan kuitenkin melko edullisesta tuotteesta.

– Maksimissaan muutaman sadan tuhannen euron lisä liikevaihtoon. Teemme tätä enemmänkin rakkaudesta lajiin, Kolu sanoo.

Vuonna 2018 yrityksen liikevaihto oli noin 11 miljoonaa euroa.

Lue myös:

...

Oletko lääkäri, hammaslääkäri, proviisori tai farmaseutti? Kirjautumalla saat kaikki Mediuutisten digisisällöt käyttöösi maksutta.