Tänään torstaina, 17. syyskuuta vietetään kansainvälistä potilasturvallisuuden päivää. WHO:n teemapäivää vietetään nyt toista kertaa. Päivän tavoitteena on parantaa tietoisuutta potilasturvallisuudesta sekä lisätä kansalaisten osallistamista terveydenhuollon tulevaisuuteen liittyvissä asioissa ja kehittää kansainvälisiä toimia potilasturvallisuuden parantamiseksi ja potilaille aiheutuvien haittojen vähentämiseksi.

Vuoden 2020 teema on ”Henkilöstön turvallisuus on potilas- ja asiakasturvallisuutta”. Päivän teema painottaa sosiaali- ja terveydenhuollon työntekijöiden turvallisuuden ja potilas- ja asiakasturvallisuuden merkitystä ja edellytystä potilas- ja asiakasturvallisuudelle.

Terveydenhuollon työntekijöiden työturvallisuus on tällä hetkellä ajankohtainen aihe koko maailmassa. Koronaviruspandemia on maailmanlaajuisesti suurin koko ihmiskuntaa uhkaava haaste, ja terveydenhuollon potilasturvallisuus on suuremmassa kriisissä kuin koskaan ennen. Pandemia on rasittanut terveydenhuoltoa kaikkialla maailmassa täysin ennennäkemättömällä tavalla. Terveydenhuoltojärjestelmät tarvitsevat terveydenhuollon ammattilaisia toimiakseen, ja osaava ja motivoitunut henkilöstö on ratkaiseva tekijä turvallisen hoidon takaamisessa.

Koronaviruspandemia on nostanut esiin niitä valtavia haasteita, joita terveydenhuollon ammattilaiset työssään kohtaavat. Stressaavassa ympäristössä työskentely lisää terveydenhuollon työntekijöiden turvallisuusriskejä. Näitä ovat esimerkiksi tartunnan saaminen ja viruksen levittäminen terveydenhuoltolaitoksen sisällä, henkilönsuojaimien rajallinen määrä tai niiden riittämätön käyttö, muiden tartuntoja estävien ja rajoittavien toimien puutteellisuus sekä olosuhteiden aiheuttamat virheet, jotka voivat vaarantaa sekä potilaat että työntekijät. Monissa maissa terveydenhuollon työntekijöillä on kohonnut tartunnan, väkivallan, onnettomuuden, leimautumisen, sairastumisen ja kuoleman riski.

Kansainvälisen kampanjan tunnuksena ovat oranssilla värillä valaistut monumentit, maamerkit ja muut julkiset kohteet. Oranssin värin on tarkoitus osoittaa kunnioitusta ja kiitollisuutta kaikkia terveydenhuollon ammattilaisia kohtaan.

Teemapäivää juhlistetaan Suomessakin valaisemalla oranssilla värillä sairaaloita ja muita julkisia rakennuksia ja maamerkkejä. Oranssina hehkuvat muun muassa Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL, Finlandiatalo, Hus Meilahden tornisairaala ja useat keskussairaalat.

Esimerkiksi Kainuussa valaistaan sairaala ja muistetaan potilasturvallisuuspäivänä syntyviä lapsia oransseilla villasukilla, Porissa valaistaan Satasairaalan A-rakennus, Lahden kaupungin keskustassa loistaa teemapäivän oranssi valaistus matkakeskuksessa koko vuorokauden ja Radiomastot valaistaan illan pimetessä klo 21 ja Turun Kirjastosillan valot vaihdetaan oransseihin.

Savonlinnan keskussairaalassa opastetaan valaistuksen lisäksi parempaan käsihygieniaan.

–Vaikka uutisointi keskittyy koronatilanteeseen, haluamme muistuttaa, että huolehdimme jatkuvasti myös asiakkaiden ja henkilöstön turvallisuudesta, johtajaylilääkäri Jaana Luukkonen Sosterista sanoo.