Työelämään on tänä keväänä siirtymässä noin 700 opiskelunsa Suomessa päättävää lääkäriä. Kauan odotettu valmistumisen hetken ilon tunnelma muuttui koronan myötä huoleksi pandemiasta, työoloista ja riittävästä kokeneempien kollegoiden tuesta. Tampereen lääketieteellisestä valmistuva Tiina Johansson odottaa silti töihin pääsyä.

– Valmistuminen muuttaa suhtautumista työskentelyyn merkittävästi. Minulla on tänään sama koulutus ja samat kokemukset kuin oli viime viikollakin, mutta nyt olen valmistunut ja sitä myötä vastuu lisääntyy.

Kurssimme yhteiseen whatsapp-ryhmään on tullut välillä satoja viestejä päivässä.

Kurssin emäntänä Johansson on tehnyt pitkää päivää valajuhlan ja iltatilaisuuden parissa. Ne valmistelut vaihtuivat lennossa karanteenin aiheuttamien vaikutusten selvittämiseen.

– Korona on puhuttanut viime viikkoina paljon, ja koko kurssimme yhteiseen whatsapp-ryhmään on tullut välillä satoja viestejä päivässä. Pitkään odotetut juhlat piti siirtää tulevaisuuteen, joten ymmärrettävästi tilanne on ollut erittäin paljon tapetilla. Koulumme loppui jo helmikuussa, ja maaliskuun aikana suuri osa lomaili vielä ulkomailla.

– Tilanne muuttui silloin nopeasti ja jännitimme milloin kenenkin pääsyä takaisin kotimaahan matkustusrajoitusten myötä. Paljon ovat puhuttaneet myös etätyön oikeudelliset näkökulmat kandina työskennellessä sekä keikkatyöläisen oikeudet ja palkanmaksu päivystysvuorojen peruuntuessa karanteenin, oman lievän nuhaisuuden tai työnantajan määräysten johdosta.

Kurssin keskuudessa on paljon keskusteltu myös pandemian lieve-ilmiöistä ja tulevaisuuden näkökulmista.

– Muuttaako tämä työnteon kulttuuria, suhtautumista matkustamiseen, maahanmuuttoon, maailmantalouteen tai kansainväliseen politiikkaan, Johansson kertaa.

Tampereella ei ehditty valmistuvan kurssin aikana syventyä koronaviruksen oireisiin ja hoitoon.

– Opiskelu loppui jo helmikuun lopulla, jolloin ei ollut tietoakaan että Kiinan paikallinen epidemia voisi levitä tällaiseksi pandemiaksi. Opetuksessa toki käytiin läpi peruselintoimintojen tukemista ja yleistä hengitystieinfektioiden hoidosta.

Janakkalassa asuvaa Johanssonia odottavat syksyllä työt Hämeenlinnan terveyskeskuksessa.

Tämä on erikoinen tilanne meidän lääkärisukupolven kannalta.

– Työelämään siirtyminen tässä erikoisessa tilanteessa on niin ainutlaatuinen kokemus, että se tulee varmasti yhdistämään meitä tänä keväänä valmistuvia vielä vuosikymmenten jälkeen. Aloitamme nyt työt terveyskeskuksissa, joissa suuri osa kiireettömästä hoidosta sekä neuvola- ja kouluterveydenhuollosta on peruttu, vanhustenhuoltoon vältetään kontaktia, ja kaikki energia keskitetään tulevina kuukausina päivystyksen ja kiireellisten asioiden hoitoon.

Johansson arvioi, että jopa puolet pakollisesta terveyskeskuspalvelusta voi kulua tilanteessa, jossa niin sanotut tavalliset terveyskeskuksen toiminnot kontrollikäynteineen ja pitkine potilassuhteineen on ajettu alas.

– Tämä on erikoinen tilanne meidän lääkärisukupolven kannalta.

Tulevaan tartuntahuippuun valmistautuminen on alkanut yksiköissä ja mielissä. Myös Johansson on henkisesti valmistautunut työntäyteiseen kevääseen ja kesään.

– Teen syksyyn saakka päivystystyötä, missä näkyy juuri nyt tyyntä myrskyn edellä -ilmiö, kun resursointia lisätään, infektiokohortteja muodostetaan ja valmistaudutaan tuleviin viikkoihin. Tilanne voi olla muutaman viikon päästä täysin erilainen, joten olen päättänyt olla miettimättä liian tarkkoja suunnitelmia tulevalle keväälle ja kesälle, sillä ne suunnitelmat varmaan menisivät joka tapauksessa uusiksi.

Kirurgia kiinnostaa Johanssonia tulevaisuudessa.

– Käsillä tekeminen on aina kiehtonut minua, ja hyvät kokemukset aikoinaan amanuenssina yleiskirurgialla saivat kiinnostuksen operatiiviselle puolelle vain kasvamaan.

– Todennäköisesti saan olla kiitollinen jokaisesta hetkestä, jonka joku käyttää perehdytykseeni, mutta uskon, että tässä tilanteessa kaikilla riittää ymmärrystä siihen, että me vastavalmistuneet kyselemme paljon, Riikka Holm uskoo. Ilkka Sinkkonen

Nuorten Lääkärien Yhdistys otti maaliskuussa kantaa terveydenhuollon työntekijöiden turvallisuuden puolesta koronavirusepidemian aikana. Ei ole yhdentekevää myöskään, miten vastavalmistuneet kohdataan. Johansson toivoo kärsivällisyyttä ja hyviä käytöstapoja.

– Muistakaa kaikkien nuorten kollegoiden, niin kandien kuin vastavalmistuneidenkin kohdalla, että monet asiat tulevat vastaan ensimmäistä kertaa. Kun vain jaksat vastata konsultaatioihin ja kysymyksiin asiallisesti ja jopa kertoa miksi tiettyyn ratkaisuun päädytään, oppii nuori kollega asian ja jo toisella kerralla saman ongelman kanssa voi pärjätä itsenäisesti, tai ainakin tehdä kysymyksenasettelun paremmin. Tervehdys, itsensä esittely ja kiitos kuuluvat kaikkien ammattilaisten työkalupakkiin, eivätkä kiireessäkään ole mahdottomia toteuttaa. Pienillä eleillä on valtava merkitys kanssakäymisessä puolin ja toisin.

Uppsalan yliopistosta tänä keväänä valmistuvan Riikka Holmin mielessä risteilee vielä monia kysymyksiä.

– Valmistun aika ristiriitaisissa tunnelmissa. Toisaalta täytyy olla kiitollinen siitä, että meitä tulevia lääkäreitä aika varmasti tarvitaan ja työllisyystilanne on hyvä valmistumisen jälkeen. Tällä hetkellä terveydenhuolto on varsin kuormitettu, joten pientä pelkoa on ilmassa siitä, millaiseen tilanteeseen sitä päätyy vastavalmistuneena lääkärinä. Millainen perehdytys meille pystytään takaamaan? Onko sairaaloissa riittävästi henkilökuntaa niin, ettei vastavalmistuneelle lääkärille lykätä aivan liikaa vastuuta huonolla tuella?

Koronapandemia puhuttaa ja huolettaa laajasti myös Ruotsissa opiskelevia suomalaisia.

Valmistun aika ristiriitaisissa tunnelmissa.

– Olemme kurssilaisten kanssa pohtineet paljonkin koronatilanteen vaikutuksia itseemme. Kaikki opetus tapahtuu etänä. Tämä on ainakin osassa kurssilaisia herättänyt kysymyksen siitä voidaanko meille taata sama opetuksen laatu ja laajuus kuin aiemmille kursseille vai valmistummeko me selvästi heikommilla taidoilla niistä aiheista, joita meillä vielä on kevään lopulla. Osa meistä joutuu nyt opintojen ohella työskentelemään extraa sairaalassa avustaakseen ylikuormitettua terveydenhuoltoa. Extratyö toki voi myös vaikuttaa opintoihin keskittymiseen ja siihen, mitä opimme.

Opinnot Uppsalan lääketieteellisessä jatkuvat vielä tovin.

Valmistummeko me selvästi heikommilla taidoilla niistä aiheista, joita meillä vielä on kevään lopulla.

– Ehdimme jonkin verran opinnoissa keskittyä koronaviruksen oireisiin ja hoitoon. Meillä on juuri päättymässä Global Medicin kurssi, jonka aikana keskustelimme eri maiden resursseista ja tilanteista koronaan liittyen, mikä oli mielenkiintoista. Oma osaamiseni koronasta perustuu enemmän Läkartidningen artikkeleihin ja mediasta opittuihin asioihin.

Holmilla on työn puolesta lähitulevaisuus selkeänä ja mieli luottavainen.

– Aloitan kesäkandina Kalixissa, Pohjois-Ruotsissa ja kesän jälkeen jatkan siellä laillistumiskoulutukseen. Tietenkin sitä toivoisi uutena vastavalmistuneena lääkärinä saavansa rauhallisen, pehmeän aloituksen uralleen paikassa, jossa on riittävästi henkilökuntaa ja seniorien tukea. Uskon, että loppujen lopuksi kaikki menee hyvin.

Erikoistumisella ei toistaiseksi ole vielä kiire eikä toivealakaan ole vahvistunut.

– En ole vielä aivan varma erikoisalastani. Haluaisin mielelläni työskennellä lasten kanssa ja neurologia on aina ollut minusta kiinnostavaa, joten harkitsen lasten neurologiaa mutta toisaalta gynekologia ja obstetriikka ovat olleet myös kiinnostavia. Meillä on se hyvä puoli, että laillistumiskoulutuksen aikana saamme vielä nähdä monta eri erikoisalaa, ja luulen, että sen aikana löydän alan, joka minua eniten kiinnostaa.

Uskon, että loppujen lopuksi kaikki menee hyvin.

Holm toivoo myös, että kollegoilta saa tarvittaessa tukea vaikeissa tilanteissa.

– Kokeneemmille kollegoille haluaisin sanoa, että meillä ei ole vielä riittävää kokemusta kaikkien tilanteiden ratkaisuun ja siksi on tärkeää, että te autatte meitä toimimaan oikein. Tärkeää on, että kun me soitamme ja kysymme, niin sekä minä vastavalmistuneena lääkärinä että sinä kokeneempana kollegana pidämme huolen siitä, että puhelun lopulla olen saanut tarvitsemani vastauksen. Jottei minun tarvitse jäädä epävarmuuteen ja tuntea itseäni tyhmäksi ja epäpäteväksi sekä sinun silmissäsi että potilaan edessä.

Lue lisää aiheesta:

OLETKO LÄÄKÄRI, HAMMASLÄÄKÄRI, PROVIISORI TAI FARMASEUTTI? Kirjautumalla saat kaikki Mediuutisten digisisällöt käyttöösi maksutta.