Mehiläinen on aloittanut uudelleen koronanäytteiden lennättämisen Etelä-Koreaan. Suomessa otetut näytteet analysoidaan yhteistyölaboratoriossa Soulissa. Viikonloppuna yli 2000 näytettä analysoitiin onnistuneesti, yhtiö kertoo tiedotteessa.

Mehiläinen tuottaa oman testauksen ohella testauspalvelua myös julkisen sektorin toimijoille.

Tarve koronatestaukselle näyttää nyt kasvavan jatkuvasti. Mehiläisen kotimaan kapasiteetti koronatestien analysoimiseksi on jo otettu täysimääräisesti käyttöön.

– Etelä-Korean yhteys on ollut keväästä asti käytettävissä osana Mehiläisen valmiussuunnitelmaa, ja tilannekuva tällä hetkellä osoittaa nykyisten toimenpiteiden vaativan rinnalle myös ilmasillan hyödyntämistä, kertoo Mehiläisen toimialajohtaja Anssi Hartiala.

Mehiläinen on tällä hetkellä sopinut kolmesta testien kuljetuserästä viikossa.

– Etelä-Koreasta on saatavilla analyysikapasiteettia noin 5000 näytteelle kullakin lennolla. Koko Mehiläisessä tehdään tällä hetkellä yli 2000 testiä päivässä, ja määrää pystytään yhä tarvittaessa merkittävästi kasvattamaan, sanoo Hartiala.

Taudin hallinnan kannalta kattava ja helppo koronatestiin pääsy ja tartuntaketjujen nopea katkaisu ovat ensiarvoisen tärkeitä.

– On tärkeää, että kaikki oireilevat testataan. Ketjun koko hallinta aina oireiden arvioinnista altistuneiden jäljitykseen on hoidettava mahdollisimman nopeasti, jotta ihmiset pääsevät palaamaan töihin ja omaan arkeensa, toteaa Mehiläisen lääketieteellinen johtaja Kaisla Lahdensuo.

Koronatestien kysynnän nopean kasvun myötä Mehiläinen on myös kasvattanut henkilöstön määrää Digiklinikalla, puhelinpalvelussa ja näytteenottopisteillä. Lisäksi näytteenottopisteiden aukioloja on laajennettu ja uusia pisteitä avattu.

– Laaja testaaminen on koko yhteiskunnan yhteinen projekti, johon tarvitaan kaikki toimijat. Meillä on tällä viikolla alkamassa usean kunnan kanssa testausyhteistyötä. Autamme mielellämme eri paikkakunnilla julkista terveydenhuoltoa, toteaa Hartiala.