Koronaepidemia on viime viikkoina Suomessa pahentunut kaikilla lääketieteellisillä mittareilla mitattuna, kävi ilmi tänään torstaina STM:n ja THL:n tiedotustilaisuudessa.

Aikavälillä 10.–24. helmikuuta sairaalahoidossa olevien covid-19-potilaiden määrä on lisääntynyt 75 potilaalla. Eilen keskiviikkona heitä oli 193.

– Koronaan menehtyneiden määrä sen sijaan jatkaa laskuaan, ministeriön strategiajohtaja Liisa-Maria Voipio-Pulkki totesi.

Kuopion yliopistosairaalan yhteydessä olevan tehohoidon koordinaatiokeskuksen tilastoista näkyy, että uusia potilaita on joutunut tehohoitoon kiihtyvää tahtia.

Tilanne ei Voipio-Pulkin mukaan ole siltä osin vielä hälyttävä, mutta vaatii valmistautumista muiden kuin koronapotilaiden hoidon turvaamiseksi.

– Alkaa olla tarpeellista, että ei-kiireellistä kirurgiaa siirretään. Hyksissä sellaisia toimia otetaan käyttöön ensi viikolla, hän sanoi.

Tehohoitokapasiteettia maassa on hänen mukaansa kuitenkin riittävästi.

– Se lohduttakoon.

Tiedotustilaisuudessa sekä Voipio-Pulkki että THL:n Mika Salminen halusivat kiinnittää huomiota siihen ilmiöön, että paikalliset laajat tartuntaketjut tahtovat jäädä ikään kuin kytemään alueelle.

– Tiettyyn tilanteeseen liittyvät laajat paikalliset epidemian leviämiset näyttävät nostavan koronatartuntojen ilmaantuvuutta pysyvästi aiempaa korkeammalle, Salminen sanoi.

Tämä ilmiö on näkynyt esimerkiksi Vaasan sairaanhoitopiirissä.

– Tähän on puututtava, jotta koko maan epidemiatilanne ei salakavalasti muutu sellaiseksi, että terveydenhuolto ei kestä kuormitusta tai tartunnanjäljitys ei pysy mukana tahdissa.

Tehohoitokapasiteettia maassa on riittävästi.

Viikolla 7 eli viime viikolla koko maassa tartunnanlähde saatiin selvitettyä 65 prosentissa tapauksista ja neljässätoista sairaanhoitopiirissä tartunnanjäljitys onnistui vähintään 75 prosentissa tapauksista.

Mitä jäljityksessä selvisi?

Uusista tartunnoista yli neljännes eli 27 prosenttia todettiin henkilöillä, jotka olivat karanteenissa.

– Se on hyvä asia, Voipio-Pulkki sanoi.

Ulkomailta saatuja tartuntoja oli kolme prosenttia, jatkotartuntoja kuusi prosenttia.

Karanteeniin viikolla 7 asetettiin yli 11 000 henkilöä. Tämä on 2 700 henkilöä enemmän kuin edellisellä viikolla.

Erityisesti Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueella koronavirusepidemiatilanne on heikentynyt viime viikkoina. Tautitapausten ilmaantuvuus on kasvanut myös yhdeksällä muulla alueella kahden viimeisen viikon aikana. Ilmaantuvuus sen sijaan laski tai pysyi samana 11 sairaanhoitopiirin alueella.

Usean sairaanhoitopiirin alueella on raportoitu joukkoaltistumisia, joista on käynnistynyt tartuntaketjuja. Koronavirustapausten ilmaantuvuus on noussut esimerkiksi Satakunnan Etelä-Savon ja Etelä-Karjalan sairaanhoitopiireissä sekä Ahvenenmaalla moninkertaiseksi viikolla 7 verrattuna edelliseen viikkoon.

Hybridistrategian tuorein seurantaraportti löytyy täältä.