Husin tietohallinnossa on paiskittu koronakevään aikana kiivaasti töitä. Yhteistyössä terveydenhuollon ammattilaisten kanssa on tehty palveluja sekä kansalaisille että terveydenhuollon ammattilaisille.

​Ensimmäinen koronavirukseen liittyvä palvelu oli kansalaisille suunnattu koronabotti, joka saatiin valmiiksi puolessa viikossa. Pian sen jälkeen valmistui myös Husin internetsivuille upotettu palvelubotti, jossa ohjattiin Husin potilaita muun muassa etävastaanottojen käyttöön.

Terveydenhuollon ammattilaisille suunnattuja uusia palveluita ovat kuntien neuvontapuhelimissa työskenteleville näytteenoton ohjausbotti sekä tartuntojen seurantaan ja jäljitykseen tehty covid-19-ohjelmistopalvelu, joka on työkalu tartuntojen jäljitykseen, altistuneiden tietojen keräämiseen ja karanteeniin asettamiseen.

– Covid-19 ohjelmistopalvelu mahdollistaa Hus-alueen epidemiatilanteen kokonaisseurannan ja reagoinnin esimerkiksi joukkoaltistumistapauksissa, joissa altistuneita on eri kunnista, kertoo linjajohtaja Sirpa Arvonen Hus Tietohallinnosta tiedotteessa.

Koronaepidemian aikana myös kansalaisille ja terveydenhuollon ammattilaisille suunnatuilla henkisen tuen palveluille oli tarvetta. Epidemia herätti huolta ja ahdistusta. Husissa heräsi myös huoli henkilöstön jaksamisesta.

Terveyskylä ja sen Mielenterveystalo ovat toimineet pohjana poikkeustilannetukipalveluiden rakentamiselle. Koronabotti sisältää henkisen tuen osion huolibotin. Erityisesti maaliskuussa huolibotissa oli paljon kävijöitä. Infektiotalossa puolestaan on psyykkisen selviytymisen opas, jossa autetaan pärjäämään erityksessä.

Henkilöstön jaksamisen palveluissa hyödynnetään tukibottia, joka ohjaa neliportaiseen tukijärjestelmään.

– Onneksi henkilöstö on jaksanut hyvin. Tässä varmasti auttoi se, että Suomessa epidemia pysyi hallinnassa, sanoo toimialajohtaja Matti Holi Hus Psykiatriasta tiedotteessa.

Viimeisen kahden viikon aikana HUSLABissa todettujen koronavirustartuntojen määrät ovat olleet matalat ja laskusuunnassa.

– Rajoitusten purkaminen ei näy lisääntyneinä tartuntoina viimeisen kahden viikon aikana. Tosin aikaa on mennyt vähän, ja tilanne voi muuttuakin, kertoo toimitusjohtaja Juha Tuominen tiedotteessa.

Osin rauhallinen epidemiatilanne johtunee siitä, että Suomessa rajoitusten ajoitus osui varsin hyvin.

– Suomeen epidemia tuli noin viikkoa myöhemmin kuin esimerkiksi Tanskaan. Isot rajoitukset aloitettiin samaan aikaan Tanskan kanssa. Suomi säästyi Tanskaan ja Ruotsiin verraten korkealta tautipiikiltä maaliskuussa, sanoo kehittämisjohtaja Visa Honkanen tiedotteessa.

OLETKO LÄÄKÄRI, HAMMASLÄÄKÄRI, PROVIISORI TAI FARMASEUTTI? Kirjautumalla saat kaikki Mediuutisten digisisällöt käyttöösi maksutta.