Poikkeustila on nostanut huomattavasti lääkäreiden etävastaanottojen suosiota. Tammi-huhtikuussa digivastaanottojen määrä kasvoi 163 prosenttia. Yhteensä etävastaanottoja toteutettiin lähes 350 000.

Erityisesti koronavirusepäilyt ovat kiihdyttäneet vastaanottojen suosion kasvua. Huhtikuussa tehtiin 25 409 digivastaanottoa covid-19 -tautiepäilyn takia.

Hyvinvointiala HALI ry:n mukaan digivastaanotoille hakeudutaan kuitenkin muutenkin kuin koronavirusepäilyjen vuoksi. Koronaan liittymättömiä digivastaanottoja oli huhtikuussa 88 025 eli yli kaksi kertaa enemmän kuin tammikuussa.

Jos suosion kasvu jatkuu, saattaa koko vuoden digivastaanottojen määrä nousta jopa yli miljoonan.

– Mikäli loppuvuonna tehtäisiin keskimäärin 90 000 lääkärin digivastaanottoa kuukaudessa, tulisi koko vuoden saldoksi yli miljoona vastaanottoa. Tämä olisi jopa viidennes terveyskeskusten kiireettömistä lääkäreiden vastaanotoista vuonna 2018, toteaa HALI:n talous- ja veroasiantuntija Joel Kuuva.

Erityisesti edulliset ja nopeasti saatavilla olevat chat-pohjaiset digivastaanotot ovat löytäneet runsaasti uusia käyttäjiä.

Digivastaanottojen suurimpia etuja ovatkin niiden joustavuus ja edullisuus. Digivastaanotoille ei tarvitse matkustaa ja vapaita aikoja on saatavilla joustavasti, kun lääkärin pystyy tavoittamaan esimerkiksi älypuhelimen kautta.

Toukokuun alussa otettiin käyttöön digivastaanottoja koskeva Kela-korvaus, jonka ansiosta vastaanottojen hinnat laskevat entisestään. Jatkossa digivastaanotolle voi päästä jopa 30 euron hintaan.