Yritykset keksivät nyt palkitsemismuotoja, joilla kiittävät työntekijöitään raskaasta koronavuodesta. Verkkokauppa.com ja Turun Osuuskauppa ovat kertoneet maksavansa työntekijöilleen bonuspalkkion. Paulig puolestaan palkitsee työntekijänsä kahdella ylimääräisellä palkallisella vapaapäivällä.

Terveystalo kertoi joulukuun alussa maksavansa jokaiselle työsuhteessa olevalle työntekijälleen kertakorvauksena 500 euron palkkion. Julkisella puolella työskentelevä hoitohenkilökunta on sen sijaan todennäköisesti jäämässä ilman koronakorvauksia.

Pääministeri Sanna Marin (sd) korosti tällä viikolla MTV:n puoluejohtajien tentissä, että hoitajien koronabonus ei ole puoluepoliittinen kysymys, vaan työmarkkinaosapuolten välinen asia.

Kuntayhtymistä suurin työnantaja on Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri Hus, jolla on noin 27 000 työntekijää. Koronakriisi myös iski kaikkein kipeimmin juuri Husin alueelle. Onko työnantaja palkitsemassa henkilökunnan bonuksilla Terveystalon tapaan?

Toimitusjohtaja Juha Tuomisen mukaan Hus on selvittänyt erilliskorvausasiaa, mutta ei suunnittele niin sanotun koronabonuksen maksamista.

– Taustalla on kaksi syytä: Potilaiden, potilashoidon ja henkilöstön yhdenvertaisuus sekä taloudelliset reunaehdot, Tuominen sanoo.

Terveydenhuollon periaate on hänen mukaansa se, että potilaiden hoitoa ei voida arvottaa erilaiseksi sairastettavan taudin perusteella.

– Henkilöstön osalta taas yhdenvertaisten korvausperiaatteiden ja työn muutosten arvottaminen läpinäkyvästi niin, ettei rajanvetoa koettaisi epäoikeudenmukaisena, on käytännössä mahdotonta.

Lisäksi Husin taloudellinen tilanne ei näytä hyvältä. Sairaanhoitopiirin talouden alijäämä oli viime vuonna 15 miljoonaa euroa. Tänä vuonna alijäämä tulee olemaan kymmeniä miljoonia euroja, Tuominen kertoo.

– Husin ja sen jäsenkuntien taloustilanne on kriittinen. Rahoitusvaje on arviolta noin 55 miljoonaa euroa, mikäli valtio kattaa koronavirusepidemiasta aiheutuvat ylimääräiset suorat kustannukset vuoden 2020 osalta.

Mahdollinen valtion lisätalousarvio ei sen sijaan tule kattamaan epidemiasta aiheutuneita lisäkuluja kokonaisuudessaan.

Terveystalo kertoi, että se investoi koronabonuksiin yhteensä 3 miljoonaa euroa. Jos HUS maksaisi koko henkilöstölle 500 euron bonuksen, sairaanhoitopiirin alijäämä kasvaisi yli 10 miljoonalla eurolla.

Mikäli 500 euron bonusraha maksettaisiin koko Suomen kunta-alan sote-henkilöstölle, kustannus olisi kaikkine sivukuluineen noin 264 miljoonaa euroa, laskee Kuntatyönantajien tutkimuspäällikkö Mika Juutinen.

Viime vuosi oli kuntatalouden kannalta kurja. Kolme neljästä Manner-Suomen kunnasta teki negatiivisen tuloksen. Koko kuntatalouden tilikauden kokonaistulos oli 200 miljoonaa euroa miinuksella. Sen sijaan koronavuodesta on tulossa kuntatalouden kannalta selvästi parempi.

Tämä johtuu siitä, että kunnat ovat saamassa valtiolta koronakompensaatiota noin 1,9 miljardin euron edestä. Koronan aiheuttamat veronalenemat ovat noin 950 miljoonaa euroa, joten kunnille on jäämässä käteen miljardi euroa, kertoo konsulttiyhtiö FCG:n laskelma.

Rahasta hyötyvät kuitenkin eniten pienet kunnat, joissa koronatapauksia ja -epäilyjä on ollut vähän ja niiden aiheuttamat kustannukset ovat jäämässä siksi mataliksi.

Juttua korjattu 14.12.2020 kello 09.03. Mikäli 500 euron bonusraha maksettaisiin koko Suomen kunta-alan sote-henkilöstölle, kustannus olisi kaikkine sivukuluineen noin 264 miljoonaa euroa, ei 116 miljoonaa euroa.