Viimeisen kahden vuosikymmenen aikana Suomi on nauttinut jatkuvasta terveysteknologian viennin kasvusta. Viennin arvo on noussut viisinkertaisesti samalla kun kaupan ylijäämä on kasvanut kymmenkertaisesti.

Koronapandemia on luonut lisää uusia mahdollisuuksia diagnostiikan ja hoidon ympärille. Turun seudun life science -toimialan osaamiskeskittymä on yksi onnistujista.

Pandemia kiihdyttää kasvua, sillä monet life science -yritykset raportoivat onnistumisista taistelussa virusta vastaan.

– Pelkästään viime vuonna in vitro -diagnostiikan teollisuuden vienti, mukaan lukien laitteet ja reagenssit, kasvoi Suomessa yli 10 prosenttia ja saavutti 656 miljoonan euron kokonaissumman. Pandemia kiihdyttää tätä kasvua, sillä monet life science -yritykset Turun alueella raportoivat onnistumisista taistelussa virusta vastaan, Turku Science Parkin HealthTurku-klusterin johtaja Tero Piispanen sanoo tiedotteessa.

Muun muassa turkulaiset Abacus Diagnostica Oy, ArcDia International Oy ja Labmaster Oy ovat kehittäneet omat koronatestinsä. Testit ovat nopeita tehdä ja kasvattavat kaivattua testikapasiteettia sekä Suomessa että ulkomailla. Myös Perkin Elmer Wallac Oy on kasvattanut covid-19-testiensä tuotantoa Turussa.

Aqsense Health Oy on kehittänyt ei-invasiivisen metodin, joka tekee monien sairauksien seulonnasta nopeampaa, tarkempaa ja edullisempaa. Aqsens Healthin menetelmää voitaisiin käyttää esimerkiksi lentokentillä koronavirustartuntojen havaitsemiseksi.

– Testimetodimme on paljon luotettavampi kuin ruumiinlämmön mittaaminen, jonka tulosta voidaan manipuloida esimerkiksi kuumetta alentavilla lääkkeillä tai kylmällä vedellä, Aqsensen toimitusjohtaja Timo Teimonen kertoo.

Yritys neuvottelee testin käytöstä parhaillaan Yhdysvaltain tautikeskuksen (CDC:n) ja kiinalaisten viranomaisten kanssa.

Faron Pharmaseuticals Oy on osallistunut taisteluun koronavirusta vastaan lääkekehityksen saralla. Faronin lääke Traumakine osallistuu WHO:n solidaarisuustutkimukseen, jossa testataan ja vertaillaan potentiaalisia covid-19-hoitoja. Solidaarisuustutkimuksessa on mukana yli 90 maata eri puolilta maailmaa. Solidaarisuustutkimuksen lisäksi Faron osallistuu globaaliin REMAP-CAP-tutkimuksen, joka on tällä hetkellä käynnissä yli 60 laitoksessa 13 eri maassa.

Myös turkulaisen biolääketieteen sopimusvalmistajan Biovianin erityisosaaminen on näkynyt kevään aikana. Yritys on juuri solminut sopimuksen covid-19-rokoteaihion alkutuotannosta eurooppalaisen lääkekehitysyhtiön kanssa. Biovianin olisi mahdollista käynnistää rokotetuotanto lyhyelläkin varoajalla.

Turkulainen Vetrospace Oy on kehittänyt moduulirakenteisen huone-huoneessa järjestelmän, jossa desinfektiovalaistus yhdessä fotokatalyyttisen nanopinnoitteen kanssa tuhoaa huoneista bakteereja ja viruksia – koronavirus mukaan lukien. Äänieristetyt ja itsenäisen ilmanvaihdon omaavat moduulit suodattavat jopa 99,95 prosenttia tuloilman partikkeleista ja huoneet saavuttavat ISO-7 puhdastilan arvot.

Turun seudulla alan yritysten toimintaedellytyksiä on kehitetty pitkäjänteisesti ja yritysverkoston tarpeet huomioiden. Esimerkiksi Turun yliopisto ja seudullinen kehitysyhtiö Turku Science Park Oy ovat mukana EU:n Interreg-ohjelman rahoittamassa BIC-hankkeessa, jossa kehitetään työkaluja uusien diagnostisten biomarkkerien kaupallistamiseen. Aiemmin mainituista yrityksistä ArcDia International Oy, Abacus Diagnostica Oy ja Labmaster Oy osallistuivat hankkeen pilottivaiheeseen asiantuntijoina.

– Hankkeessa syntyvät työkalut julkaistaan tänä kesänä verkossa ja ne ovat kaikkien käytettävissä ilmaiseksi, Tero Piispanen kertoo.

Lue lisää: