Lääketukku Oriola teki vuoden ensimmäisellä neljänneksellä 0,3 miljoonan euron oikaistun liikevoiton 450 miljoonan euron liikevaihdolla. Vuotta aiemmin liikevoitto oli seitsemän miljoonaa euroa ja liikevaihto 460 miljoonaa euroa.

Factset-tietopalvelun keräämässä viiden analyytikon konsensuksessa odotuksissa oli kuuden miljoonan euron liikevoitto 451 miljoonan euron liikevaihdolla.

Oriolan laskutus laski 2,4 prosenttia 942,5 miljoonaan euroon. Vertailukelpoisin valuuttakurssein laskettuna laskutus laski 6,0 prosenttia ja oli 907,4 miljoonaa euroa.

Osakekohtainen tulos laski 0,03 eurosta -0,01 euroon ja koko tilikauden tulos oli 1,7 miljoonaa euroa tappiolla, kun se vuosi sitten oli 5,1 miljoonaa euroa voitolla.

Yhtiön toimitusjohtaja Juko Hakalan mukaan liikevoiton laskuun vaikutti pääasiassa volyymien lasku sekä Suomen että Ruotsin lääkemarkkinassa, erityisesti tärkeissä reseptilääkkeiden ja itsehoitovalmisteiden tuoteryhmissä.

– Kuluttajien siirtymä verkkokauppa-asiointiin Ruotsin apteekkiliiketoiminnassa kiihtyi. Arvioimme näiden vaikutusten jäävän väliaikaisiksi lukuun ottamatta siirtymää verkkokauppa-asiointiin, Hakala sanoo tiedotteessa.

Hakalan mukaan koronaviruspandemian kolmas aalto vaikutti merkittävästi Suomeen ja Ruotsiin vuoden ensimmäisellä neljänneksellä.

– Kuluttajien vähentynyt liikkuminen, kausittaisen influenssaepidemian puuttuminen ja kiristyneet rajoitukset vaikuttivat ostokäyttäytymiseen poikkeuksellisella tavalla erityisesti Ruotsissa. Lisäksi terveydenhuollon resurssien kohdentaminen pandemian hallintaan piti lääkevolyymit matalina, Hakala kertoo tiedotteessa.

Vuosi sitten tulosta ja liikevaihtoa nosti koronaviruspandemian alkuun liittynyt lääkkeiden hamstraus.

Oriolan oma ennuste koko vuodelle 2021 on, että vertailukelpoisin valuuttakurssein laskettu oikaistu liikevoitto pysyy samana tai kasvaa vuoden 2020 tasosta. Ennuste ei muuttunut aikaisemmasta.

Muokattu 28.4.2021 9.18: Toimitusjohtajan nimi on Juko Hakala.